Prominente Republikein Cheney: Trump ondermijnt democratie

De Amerikaanse parlementariër Liz Cheney heeft kort voor een stemming over haar positie binnen de Republikeinse Partij uitgehaald naar partijgenoten. Die hebben in haar ogen onvoldoende afstand genomen van de bewering van oud-president Donald Trump dat hij de presidentsverkiezingen door fraude heeft verloren.

De prominente politica behoort tot het handjevol Republikeinen dat in januari het impeachmentproces tegen Trump steunde. Ze bleef daarna kritiek uiten op de voormalige president en dat valt slecht bij veel collega's. Die willen de dochter van oud-vicepresident Dick Cheney haar prominente functie binnen de partij ontnemen.

Cheney is momenteel de nummer drie van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, maar wordt volgens Amerikaanse media vermoedelijk vervangen door een trouwe Trump-aanhanger. Het zou gaan om afgevaardigde Elise Stefanik uit New York. Zij heeft de steun van prominente Republikeinen als Kevin McCarthy en Steve Scalise.

Weglopen

Cheney liet tijdens een speech blijken niet in stilte te vertrekken. "Blijven zwijgen en de leugen negeren, moedigt de leugenaar aan. Daar doe ik niet aan mee", zei ze in het Huis van Afgevaardigden. Cheney verweet Trump dat hij "miljoenen Amerikanen" blijft misleiden en met zijn aanhangers binnen de partij het vertrouwen in het democratisch proces ondermijnt.

Het is zeer de vraag of Cheney veel collega's heeft kunnen overtuigen. Andere Republikeinen liepen volgens Amerikaanse media weg toen de politica begon aan haar speech.

Brief

Sommige leden van de partij delen de zorgen van Cheney wel. Trump heeft ondanks zijn verkiezingsnederlaag nog steeds veel invloed binnen de Republikeinse Partij en dat zorgt voor interne verdeeldheid. Er wordt gewerkt aan een brief waarin een honderdtal Republikeinen dreigt een nieuwe partij op te richten als niet wordt ingegrepen.

De publicatie van die brief wordt donderdag verwacht. Het is nog onduidelijk welke partijprominenten hun naam hebben verbonden aan het initiatief. Het gaat naar verluidt om voormalige gouverneurs en oud-parlementariërs, maar mogelijk niet om Republikeinen die op dit moment een belangrijke politieke functie bekleden.

Een woordvoerder van Trump uitte deze week felle kritiek op critici die zich keren tegen de machtspositie van de oud-president. Hij sprak over "losers" die hun partij de rug toekeerden toen ze besloten de Democraat Joe Biden te steunen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.