Hilversum brengt belangrijkste fietspaden in kaart: ’Alle fietspaden in één keer aanpakken, lukt niet’

Hilversum

De gemeente Hilversum heeft een fietsnetwerk opgesteld. Dat is een overzicht van de belangrijkste fietspaden, zodat duidelijk is welke belangrijk zijn en dus prioriteit hebben op bijvoorbeeld het gebied van onderhoud of het verbeteren van de veiligheid.

Het fietsnetwerk van Hilversum bestaat uit drie onderdelen (zie kaartje hieronder). Zo zijn er de paarse wegen. Die vormen samen een hoogwaardig regionaal fietsnetwerk. Bedoeld om snel van Hilversum naar omliggende gemeenten te fietsen. De bedoeling is dat deze fietspaden vier meter breed zijn, en dat gebruikers niet vaak hoeven te stoppen of af te stappen.

De blauwe wegen zijn de belangrijkste fietspaden in Hilversum zelf. Ook hier wil de gemeente brede fietspaden, zodat er meer ruimte is voor fietsers om bijvoorbeeld naast elkaar te fietsen of elkaar in te halen. De groene wegen vormen volgens Hilversum het basisnetwerk. Dat zijn alternatieve routes door de stad.

Alle drie de soorten staan dus op de lijst om indien nodig opgeknapt te worden. ,,Het liefst zou ik alles in één keer aanpakken. Maar dat kan niet”, licht verkeerswethouder Annette Wolthers (D66) de noodzaak van het netwerk toe. „Nu weten we waar onze prioriteiten liggen als het gaat om het verbeteren van bijvoorbeeld de verkeersveiligheid op de fietspaden of de ontwikkeling van het stationsgebied. Maar ook bij groot onderhoud. Als een straat wordt opengelegd voor nieuwe riolering bijvoorbeeld, dan nemen we de fietspaden direct mee.”

Om tot het netwerk te komen, zijn gesprekken gevoerd met onder meer verkeersdeskundigen en is gekeken naar data over het huidige gebruik van de paden en toekomstige verkeersprognoses. Het onderzoek is uitgevoerd door Royal HaskoningDHV in opdracht van de gemeente.

Het is overigens niet zo dat Hilversum nu de portemonnee gaat trekken en de fietspaden op gaat knappen. Volgens de verkeerswethouder zijn alle plannen alleen uit te voeren door samen te werken met bijvoorbeeld omliggende gemeenten, de Regio, de MRA en de provincie. Daarnaast wordt er gekeken naar subsidies.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.