Met raket ’Stratos IV’ willen Delftse studenten wereldrecord raketbouw verbeteren [video]

Een deel van het DARE-team poseert bij de Stratos IV, waarvan in oktober veel wordt verwacht.
© Publiciteitsfoto DARE
Delft

Tweehonderd studenten van TU Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE) en de Haagse Hogeschool gaan proberen om met een zelfgebouwde raket een hoogterecord te verbreken. Het doel is om hoger te komen dan 60,8 kilometer, het hoogste dat een door studenten gebouwde raket ooit heeft gehaald.

Voor Europese studententeams die willen leren hoe ze een raket kunnen bouwen en lanceren, bestaateen beproefd model: de Stratos. Het DARE-team heeft het ontwerp van de acht meter lange raket lichter gemaakt, onder meer door te werken met sterke, maar zeer lichte koolstofvezels.

De studenten verwachten verder veel van een nieuw model raketmotor, dat volgens woordvoerder Rooderick Ciggaar wordt aangedreven door een vast en vloeibaar mengsel van koffiezoetjes, kaarsvet, aluminiumpoeder en lachgas. ,,Het zal de raket voortstuwen met een kracht van duizend kilogram gedurende 30 seconden, het equivalent van twaalf Formule 1-auto’s.’’

(Tekst loopt door onder filmpje)

De lancering heeft in oktober plaats vanaf lanceerbasis El Arenosillo in Spanje. Om dat mogelijk te maken, houdt het DARE-team een crowdfundactie. Het is de bedoeling dat de Stratos IV hoger komt dan 61 kilometer.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.