Zijn groentechips een goede vervanger?

Bedrijven zijn heel slim bij het bedenken van nieuwe producten. Daarbij wordt goed gekeken naar trends en hypes. Is er meer aandacht voor groente en peulvruchten? Dan springen zelfs chipsfabrikanten daar graag op in.

Zelfs kant-en-klaargerechten worden steeds vaker gemaakt met bonen, linzen en groente.

Ook groentechips zijn niet meer weg te denken uit het schap met snacks en chips. Maar....zijn deze chipssoorten ook gezond? Anne Lutgerink van het Voedingscentrum helpt ons uit deze droom.

,,Helaas. Groentechips zijn net zo ongezond als gewone chips. Bij het woord ’groente’ denken mensen al snel dat het goed voor je is. Maar er zitten net zoveel kilocalorieën in als in gewone chips en ook net zoveel zout. Te veel zout zelfs. Inmiddels zijn er ook linzenchips en kikkererwtenchips, gemaakt met peulvruchten dus, maar daar geldt hetzelfde voor. Ze zijn niet beter voor je dan andere chips.’’

,,In honderd gram bietenchips zitten 500 kilocalorieën per honderd gram, in een portie gekookte bieten van 100 gram zitten 30 kilocalorieën. Een behoorlijk verschil dus.’’

Maar Anne Lutgerink erkent dat de stap van chips naar echte groente vrij groot is als je zin hebt om te snacken. ,,Een kleinere stap is misschien een handje ongezouten noten of crudité (rauwe worteltjes, bleekselderij of reepjes paprika bijvoorbeeld) met hummus of een yoghurtdip.’’

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.