Breng een ’Ode aan het Landschap’ met de IZI-travelapp op de telefoon

Aan de Ot en Sien-kleding is te zien dat deze foto meer dan een eeuw oud uit. De Schermer watermolens bij Ursem.
© Beeldbank Noord-Hollands Archief
Haarlem

Het themajaar ’Ode aan het Landschap’ biedt een prima tegenwicht aan lockdowns en binnenzitten. Een aantal van de activiteiten die in het hele land plaatsvinden zijn coronaproof bij te wonen. Omdat ze in de openlucht zijn en de maatregelen erbij in acht genomen worden. Andere, zoals museumbezoek, starten ’als dat weer kan’.

De Ode aan het Landschap komt uit de koker van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen, dat middels themajaren werkt aan spreiding van het toerisme. Dit jaar komt daar een maatschappelijke opdracht bij, namelijk kennis, aandacht en waardering genereren voor het Nederlandse landschap. Provincies, gemeenten en waterschappen doen eraan mee samen met landschaps- en culturele organisaties. Nationale Parken in Utrecht, Zuid- en Noord-Holland hebben activiteiten en de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland betrekken zelfs hun hele grondgebied bij de ’Ode’.

In Noord-Holland trapt gedeputeerde Ilse Zaal (D66) van economie en toerisme zaterdag letterlijk het themjaar af. Want dan fietst ze van molen De Otter in Oterleek naar de Museummolen in de Schermer om daar de podcast en videoclip van het Geheime Genootschap van de Fluisterende Molens te introduceren. Dit genootschap van 21 Noord-Hollandse en één Utrechtse molen - ze worden vanaf zaterdag ’s avonds verlicht - daagt mensen uit de molens de bezoeken om hun verhalen aan te horen. Routes voeren er langs, die via de IZI-travelapp op de mobiele telefoon te volgen zijn. Bij elke molen is een podcast te beluisteren met verhalen uit heden en verleden en worden vergezichten geboden naar de toekomst van het landschap. Is bezoek aan de molen mogelijk, dan kan er ook een game worden gespeeld. Er zijn punten te verdienen en men kan meezingen met het molenlied.

(Tekst gaat verder onder het kaartje)

1. Molen De Hoop, ’t Zanbd; 2. Kijkduin, Schoorl; 3. De Herder, Medemblik; 4. De Hoop, Wervershoof; 5. De Vogelhoeksmolen, Enkhuizen; 6. Twuyvermnolen, Sint-Pancras; 7. De Viaan, Alkmaar; 8. De Otter, Oterleek; 9. Ondermolen D (Museummolen), Schermerhorn; 10. De Oude Knegt, Akersloot; 11. De Dog, Uitgeest; 12. De Nachtehaal, Middenbeemster; 13. Etersheimerbraakmolen, Etersheim; 14. De Zuidpoldermolen, Edam; 15. De Kathammer, Katwoude; 16. De Koker/De Zwarte Hengst, Wormer; 17. De Schoolmeester, Westzaan; 18. Twiskemolen, Landsmeer; 19. De Veer, Haarlem-Penningsveer, 20. De Molen van Sloten, Amsterdam; 21. De Vriendschap, Weesp; 22. Molen Oostzijdsch, Abcoude.
© odeaanhetlandschap-nh

Ode aan het Landschap gaat niet alleen over molens. Ook Kunstpark De Nollen in Den Helder doet mee, open vanaf 16 mei. En minimuseum De Waterwolf dat het verhaal vertelt van het verdronken dorp Etersheim. Open vanaf 21 mei. Vanaf 21 juni is er een audiotour langs de Markermeerdijken en in augustus starten de vaartochten.

Kijk voor meer activiteiten op www.odeaanhetlandschap-nh.nl

Lees ook: Via visserij en tol naar turfwinning, kamperen in de duinen, vliegverkeer en molens. Verdienmodellen van de stad bepalen door de eeuwen heen het landschap

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.