Premium

Via visserij en tol naar turfwinning, kamperen in de duinen, vliegverkeer en molens. Verdienmodellen van de stad bepalen door de eeuwen heen het landschap

Marinke Steenhuis
© SteenhuisMeurs
Amsterdam

Toeristisch themajaar ’Ode aan het Landschap’ vestigt de aandacht op het buitengebied. Het ontstaan van het landschap is onlosmakelijk verbonden met dat van de steden, betoogt Marinke Steenhuis. Waar mensen wonen is nering: er wordt gewerkt en handel gedreven. Wat op zijn beurt nog meer werkzoekenden aantrekt. Uit zo’n spiraal van meer mensen, meer ondernemers, meer handel ontwikkelde Amsterdam zich van succesvolle start-up in scheepvaart en visserij tot invloedrijke koopmansstad en zelfs hoofdstad van Nederland.

De wijze waarop daar geld werd verdiend, bepaalde hoe het landschap in de metropoolregio eruit kwam te zien, betoogt cultuurhistoricus Marinke Steenhuis. Het is een gewaardeerd en kostbaar landschap, gevormd door de ondernemerszin uit vroegere eeuwen. De druk op dit landschap is groot, op plekken waar behoud en vernieuwing met elkaar strijden.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.