Hilversumse scholieren leggen kransen voor Gooise slachtoffers van concentratiekamp Wöbbelin in Duitsland. Leerlingen proberen de vijf een gezicht te geven

Susanne van Velzen
Hilversum

Exact om tien uur dinsdagochtend werden in het Rosarium Hilversum en in het Duitse Wöbbelin kransen gelegd om de oorlogsslachtoffers te herdenken die daar vielen in het gelijknamige concentratiekamp.

In Hilversum werden de kransen gelegd door onder andere leerlingen van het Savornin Lohman. In de Duitse plaats Wöbbelin zijn de kransen gelegd door vertegenwoordigers van Mahn- und Gedenkstätte Wöbbelin. De band tussen de twee plaatsen in Nederland en Duitsland is bijzonder.

In het relatief kleine kamp, dat een subkamp was van het veel grotere kamp Neuengamme, zijn vijf mensen omgekomen die uit Hilversum en de directe omgeving kwamen. Van deze slachtoffers was tot vorig jaar weinig tot niets bekend. Ze liggen begraven in een massagraf.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kranslegging in Wöbbelin.

De kranslegging in Wöbbelin.

Het gaat om N. van Dinther, J.C. Koopmans, E.P. Ooms (allen uit Hilversum), K.J. H. ten Hengel (Maartensdijk) en ir. L. Reeders (Loosdrecht). Tien leerlingen van het Savornin Lohman zijn vorig jaar begonnen met het verzamelen van informatie over de vijf omgekomen oud-buurtgenoten.

De namen zijn dus bekend, maar de leerlingen willen die mensen graag ook weer een gezicht geven, liefst met foto's en hun verhaal achterhalen.

De mavoleerlingen werken tijdens het project, dat door de gemeente Hilversum financieel gesteund wordt, samen met een school in Ludwigslust. Die ligt vlakbij het kamp is. Het was de bedoeling dat er vorig jaar een uitwisseling plaats zou vinden tussen de leerlingen, maar door corona ging dat niet door.

Ook dit jaar kon de uitwisseling niet plaatsvinden. Gehoopt wordt nu dat het volgend jaar wel kan.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.