Marten zat vast tussen trouw en liefde | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Na Anneke heeft Marten nooit meer de ware liefde gevonden.

Marten (81) heeft in zijn leven veel vriendinnen gehad. Op zijn boot ’De Sabbatsrust’ denkt hij terug aan de eerste vrouw in zijn leven. „Zij zal altijd mijn grootste liefde zijn.

Ik was 25 jaar en vastbesloten het bed pas te delen met een vrouw waar ik de rest van mijn leven bij zou blijven. Ik werkte als vrachtwagenchauffeur en stond op een dag koffie te drinken op de stoep voor het bedrijf. Er reed een bus voorbij en in die bus zat het mooiste meisje dat ik ooit had gezien. En natuurlijk, je zag wel vaker een leuk grietje, maar van haar was ik meteen ondersteboven.

Een paar 100 meter van mijn werk stond altijd een vrouwtje dat ijs verkocht. Ik maakte vaak een praatje met haar. Je kon alles aan haar kwijt en ik vertelde haar dus ook van dat prachtige roodharige meisje dat ik waarschijnlijk nooit meer zou zien. ’Oh maar die ken ik’, zei ze. ’Ik regel wel wat.’ En zo kwam het tot een ontmoeting. Wat was ze mooi en lief. Ik besloot haar mee te vragen naar de bioscoop. Ze kon niet, dus ik stelde een andere datum voor. Dan kon ze ook niet. Nou vind ik dat je niet door moet drammen als een meisje niet wil, maar ik was al verliefd en deed een derde voorstel. Maar weer kon ze niet. Ik keek naar mijn schoenen. Mijn hart lag op straat. ’Weet je wanneer ik wel kan?’, vroeg ze en zo kwam het weer op zijn plek. Ik was volkomen gelukkig.

Anneke en ik hebben twee jaar verkering gehad. Het was geweldig. Onbegrijpelijk fantastisch. Alles klopte, ook in bed. We waren ieders eerste en het was zo mooi. Later, toen ik met andere vrouwen het bed deelde, begreep ik alleen maar beter hoe bijzonder het met Anneke was geweest.

We zouden ons verloven. Ik had haar het liefst een ring gegeven, gezoend in een portiek en mee uit eten genomen, maar Anneke wilde een officiële verloving met kaarten en een feest. Zij zou het regelen, dan zou ik op zoek naar een woning. Tja, tien jaar wachttijd… Maar via mijn vader kon ik aan een boot komen. Het was perfect. Een prachtig roefje werd ons nestje.

Het was laat in november, drie dagen voor onze verloving. Anneke woonde nog thuis, ik was nog ergens in de kost. De deurbel ging, het regende en in het donker stond mijn aanstaande schoonvader. ’De verloving kan niet doorgaan’, zei hij. ’Anneke vertelt je de rest.’ Toen kwam ze achter zijn rug vandaan. Ik was volledig in shock. Binnen vertelde ze dat haar zus een levensgevaarlijke operatie moest ondergaan. Haar ouders vonden het blijkbaar geen moment voor feest. Ik begreep het niet. Zat nog vol in de klap van het nieuws en ging ervan uit dat ze helemaal niet verder met me wilde. Ik was boos en verdrietig. Die avond is het uitgegaan.

Ik ben uiteindelijk getrouwd met een oude vriendin van Anneke. Ik heb van haar gehouden, maar eigenlijk pasten we niet bij elkaar. We waren al een aantal jaar samen en hadden twee jonge kinderen toen ze Anneke plotseling uitnodigde om bij ons langs te komen. Ik weet niet eens waarom, maar Anneke nam de uitnodiging aan en na die visite stelde ik voor haar even thuis te brengen. Toen gebeurde het. De liefde te sterk, er was nog zo iets dieps tussen ons. We zijn met elkaar naar bed geweest.

Bij die keer is het niet gebleven. Ze kwam vaker op visite, ik bracht haar thuis en ging met haar mee naar binnen. Of mijn vrouw het wist, weet ik ziet. Ze heeft het nooit laten blijken. Het was een verwarrende tijd. Ik zat vast tussen trouw en liefde. Had ik maar geweten dat mijn vrouw en ik later alsnog zouden scheiden, dan had ik misschien voor Anneke durven kiezen. Maar ik wilde mijn gezin niet in de steek laten. Uiteindelijk heeft zij de knoop doorgehakt. Ze had een man ontmoet en besloot met hem te trouwen. Daarna heb ik haar nooit meer gezien. Ik heb een goed bestaan gehad, nog steeds, maar na Anneke heb ik de ware liefde nooit meer gevonden.”

Wil jij iets delen Over Liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.