Alcoholverbod Naarden-Vesting gaat in op Bevrijdingsdag, terrassen uitgezonderd; Gemeente wil jeugd uit hele regio ontmoedigen naar de vesting te komen en rotzooi te trappen

Het gebied waarbinnen het alcoholverbod geldt (rode lijn).

Het gebied waarbinnen het alcoholverbod geldt (rode lijn).© Gemeente Gooise Meren

Joyce Huibers
Naarden

Vanaf woensdag 5 mei is het in Naarden-Vesting verboden om tussen 18.00 en 06.00 uur in de openbare ruimte alcohol te drinken of in het bezit te zijn van aangebroken alcoholverpakkingen, zoals flessen en blikjes. Terrassen zijn uitgesloten van het verbod. Burgemeester en wethouders van Gooise Meren nemen deze maatregel om overlast van met name jongeren in te dammen.

Om te zorgen dat iedereen zich ook aan het verbod houdt, zet het college in op verscherpt toezicht in en rond de Vesting. Daarbij ligt de focus van de handhaving op de overlast door jongeren en niet op de bewoners van Naarden-Vesting. Door het verscherpte toezicht zullen de politie, boa’s, en het particuliere beveiligingsbedrijf komende tijd verhoogd aanwezig zijn in de vesting en strenger optreden tegen jeugdoverlast.

Agressief

Volgens het college houden groepen jongeren zich met enige regelmaat op in de vesting en op de vestingwallen. ’Deze jongeren zijn luidruchtig, laten veel rommel achter, plegen vernielingen en worden, onder invloed van alcohol, soms agressief. Hierdoor staat voor de bewoners de leefbaarheid van gebied onder druk’, aldus het college in een persverklaring.

Tijdens Koningsdag liep het in de vesting ’s avonds uit de hand en moest de politie ingrijpen. Aanleiding voor het college om snel met deze maatregelen te komen. Volgens b en w heeft de vesting een aantrekkingskracht op jongeren uit de hele regio. Een alcoholverbod en verscherpt toezicht moet die toestroom en de overlast die daarop volgt, tegengaan.

Tekstkarren

Bij alle ingangen van Naarden-Vesting wordt het verbod kenbaar gemaakt met bebording of tekstkarren. Ook het bewonersplatform Naarden-Vesting is geïnformeerd. De komende maanden wordt bijgehouden wat de effecten van het alcoholverbod in de vesting zijn. Het verscherpte toezicht wordt de komende maanden op basis van de resultaten aangepast op de actuele situatie. Op basis van de resultaten van het alcoholverbod wordt op een later moment bepaald of een aanpassing van maatregelen noodzakelijk is.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.