Premium

Er is maar een handvol vrouwelijke schoenmakers in Nederland en Hilversum heeft er één. Femke Dix geniet van schoenen met een goed verhaal. ’Handgemaakte herenschoenen zijn een feestje’

Schoenmaker Femke Dix houdt van schoenen met een verhaal.
© Foto’s: Studio Kastermans/Daniëlle van Coevorden
Hilversum

De machine ging aan en er gebeurde iets. Femke Dix (32) kan dat magische gevoel nog exact terughalen. Het overvalt haar twee jaar geleden als ze een dagje meeloopt in de schoenmakerij van Chakib op de Gijsbrecht in Hilversum. Ze is verkocht. ,,Ik zag hoe een schoen die je weg zou willen gooien weer mooi werd. Wow, dat wilde ik ook kunnen.”

Femke Dix is de nieuwe schoenmaker op de Gijsbrecht van Amstelstraat. Ze nam Hilly Cordonnerie (schoenen, sleutels, fournituren, lederwaren en naamborden) over van Chakib. Dat er een vrouw achter de leest staat is in Nederland behoorlijk bijzonder. ,,Het zijn er hooguit tien. Ik ken er vier en daar ben ik er een van. Waarom er zo weinig zijn? Het is van oudsher een mannenvak. De schoenmakerij ging vaak van vader op zoon. Generaties lang. Vroeger was het misschien zwaar werk, maar nu heb je overal machines voor. Als een hak eraf moet die muurvast zit, pak ik gereedschap.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.