Trump hekelt 'oneerlijk' onderzoek naar advocaat Giuliani

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft kritiek geuit op het onderzoek van justitie naar zijn voormalige persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. "Het is heel, heel oneerlijk", zei Trump tegen Fox Business Network. "Rudy is een patriot die houdt van zijn land. Ik weet niet waar ze naar zochten of wat ze aan het doen zijn."

De autoriteiten deden deze week in New York een inval in het kantoor en appartement van Giuliani, die voorheen topaanklager en burgemeester was in de miljoenenstad. Ze namen daar telefoons en computers mee. Giuliani werkte de afgelopen jaren als advocaat voor Trump.

Giuliani probeerde in die hoedanigheid onder meer om in Oekraïne informatie los te krijgen die schadelijk was voor politieke rivaal Joe Biden, wiens zoon Hunter voor een groot bedrijf werkte in het Oost-Europese land. De Democraat versloeg Trump vorig jaar bij de presidentsverkiezingen.

Lobbywetgeving

De autoriteiten verdenken Giuliani volgens het huiszoekingsbevel van het overtreden van lobbywetgeving. Hij zou niet hebben opgegeven dat hij een buitenlandse partij vertegenwoordigde. Amerikaanse media schrijven dat Giuliani namens Oekraïense topfiguren zou hebben gelobbyd bij de regering van Trump.

Giuliani spreekt de beschuldigingen tegen. Hij verweet de autoriteiten "met twee maten te meten" door hem te vervolgen en "schaamteloze misdrijven" van Democraten te negeren. Zijn advocaat noemde de invallen overbodig, omdat Giuliani zich al bereid zou hebben getoond om vrijwillig vragen van aanklagers te beantwoorden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.