Weinig steun voor PvdA om te wachten met versoepeling coronaregels

De PvdA lijkt er niet in te slagen de voor volgende week geplande coronaversoepelingen tegen te houden in de Tweede Kamer. Een voorstel om te wachten tot de druk op de ziekenhuizen echt is afgenomen, kan waarschijnlijk niet op een meerderheid rekenen, zo is duidelijk geworden tijdens het coronadebat.

De PvdA vindt dat de besmettingscijfers, ziekenhuisopnames en de druk op de intensive cares nu niet toestaan dat de coronamaatregelen worden versoepeld. Fractieleider Lilianne Ploumen vindt het "onverantwoord" dat het kabinet dat, tegen het advies van het Outbreak Management Team (OMT) in, toch wil doen.

"Rutte leek vorige week nog doordrongen van de ernst van de situatie", aldus Ploumen. Dat nu toch wordt versoepeld, noemt zij "willekeur". Zij roept op om alsnog de adviezen van het OMT te volgen. Het is voor het eerst dat de PvdA met een motie een kabinetsbesluit over de coronamaatregelen probeert tegen te houden.

Onomwonden steun

De regeringspartijen VVD en D66 spreken evenwel onomwonden steun uit voor de versoepelingen, waaronder beperkte heropening van de terrassen in de horeca, het opheffen van de avondklok en het beperkt toestaan van fysiek onderwijs op hogescholen en universiteiten. "We moeten perspectief bieden", aldus VVD-Kamerlid Sophie Hermans.

Doel van het beleid blijft volgens Hermans om kwetsbaren te beschermen en overbelasting van de zorg te voorkomen. Maar: "daarvoor hebben we wel draagvlak in de samenleving nodig. Een beetje ruimte en perspectief is ook belangrijk". Daarom is de VVD "bereid deze stap te nemen".

Geen reuzenstappen

D66 steunt versoepelingen ook. "Het zijn geen reuzenstappen, maar ze betekenen heel veel voor veel mensen", aldus Kamerlid Jan Paternotte. Hij vraagt zich wel af waarom de eindtijd voor de terrassen 18.00 uur is, en niet 20.00 uur zoals ook geldt voor de alcoholverkoop. Hij wil daarnaast weten waarom winkels wel open mogen en bibliotheken niet.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma reageert eveneens kritisch op het voorstel van Ploumen. Hij wijst erop dat de PvdA daarmee ook zegt dat het hoger onderwijs nog langer dicht moet blijven. Heerma wil wel weten wat het kabinet doet als de prognoses waarop het besluit tot versoepelen gebaseerd is, niet blijken te kloppen.

85 onzinregels

Wat PVV-voorman Geert Wilders betreft gaan de versoepelingen niet ver genoeg. Wat hem betreft gaan de terrassen open zonder dat ondernemers moeten voldoen aan "85 onzinregels". Hij wil ook dat de 1,5 meter afstand in de buitenlucht helemaal wordt losgelaten.

SP-leider Lilian Marijnissen steunt het opheffen van de avondklok en juicht daarnaast toe dat mensen meer ruimte krijgen om thuis bezoek te ontvangen. Ze vindt die "persoonlijke vrijheden" belangrijker dan wat zij "de economische versoepelingen" noemt. Die kunnen wat haar betreft ook vervangen worden door uitbreiding van de steunpakketten.

Ploumen mag nog wel hopen op steun van GroenLinks. Kamerlid Lisa Westerveld is het met haar eens dat het besluit tot versoepeling op dit moment niet is uit te leggen. "Hoe kan je verwachten dat mensen maatregelen volgen als er zulke willekeur bestaat?"

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.