Justitieminister VS start onderzoek naar politie in Minneapolis

De Amerikaanse justitieminister Merrick Garland begint een onderzoek naar de politie in de stad Minneapolis, waar een agent dinsdag schuldig is bevonden voor de moord op arrestant George Floyd. Onderzoek moet uitwijzen of de lokale politie zich vaker schuldig maakt aan buitensporig geweld.

Justitie zal kijken of de politie buitensporig geweld inzet bij onder meer protesten die zijn toegestaan. Ook wordt onderzoek gedaan naar discriminatie en onwettige behandeling van mensen met een gedragsstoornis. Zo nodig kan Minneapolis gedwongen worden tot politiehervormingen.

Garland zei eerder dat hij de aanpak van wangedrag door de politie een prioriteit zou maken. De vorige regering onder president Donald Trump beperkte de rol van de nationale overheid bij de controle en het onderzoek naar wangedrag van de politie. Dat beleid heeft het ministerie van Justitie teruggedraaid.

Mensenrechten

Het ministerie kondigde eerder een onderzoek aan waarbij wordt gekeken of agenten in Minneapolis de mensenrechten van de 46-jarige Floyd hebben geschonden. Dat onderzoek loopt nog.

De zwarte Amerikaan overleed in mei vorig jaar tijdens zijn arrestatie in Minneapolis. De later ontslagen witte agent Derek Chauvin duwde ruim 9 minuten zijn knie in de nek van Floyd, die in handboeien op de grond in bedwang werd gehouden. Zijn veroordeling wordt gezien als een historische mijlpaal. President Joe Biden noemde het een "gigantische stap" richting rechtvaardigheid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.