Politie botst in Berlijn met tegenstanders van coronawet Merkel

De politie staat in Berlijn tegenover duizenden betogers die demonstreren tegen de aangekondigde aangescherpte coronawetgeving. Agenten vuurden traangas af en gebruikten pepperspray tegen demonstranten die met flessen gooiden of over barricades probeerden te klimmen. Zeker zeven mensen zijn opgepakt vanwege agressie tegen de politie.

De wetswijziging moet woensdag worden goedgekeurd door de Duitse Tweede Kamer, de Bondsdag. In aanloop naar die stemming kwam een grote betoging op gang bij de Brandenburger Poort. Volgens mededelingen van de politie houden de demonstranten zich niet aan coronamaatregelen, zoals afstand bewaren en mondkapjes dragen. Er zijn daarvoor meer dan veertig arrestaties verricht.

De politie heeft zo'n 2200 manschappen ingezet en is bezig de betoging op te breken. De circa 8000 demonstranten worden met luidsprekers opgeroepen te vertrekken. "Vrede, vrijheid, geen dictatuur", scanderen betogers. "Wij zijn het volk."

Grondrechten

Op verscheidene plekken in het centrum van Berlijn wordt woensdag betoogd tegen de coronamaatregelen, die in de ogen van demonstranten indruisen tegen de grondrechten. Momenteel worstelt het land van 84 miljoen inwoners met circa 5000 zeer ernstig zieke coronapatiënten.

Merkel vreest dat de stijging van het aantal vastgestelde besmettingen uit de hand loopt. De wetswijziging voorziet daarom in een "noodrem", een procedure waarbij strenge maatregelen worden opgelegd als het aantal coronagevallen in gebieden te snel oploopt. Er kan dan een avondklok worden ingesteld en dat ligt in Duitsland zeer gevoelig.

De wetswijziging maakt het mogelijk om maatregelen op te leggen buiten de deelstaatsregeringen om. De Bondsdag gaat naar verwachting woensdag akkoord en donderdag kijkt dan de Bondsraad, een soort hogerhuis, ernaar.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.