Premium

Speed-pedelec is een fiets maar telt als brommer en moet dus tussen de auto’s op de rijbaan, GroenLinks Soest vindt het verwarrend; ’Op doorgaande wegen beter toch op het fietspad?’

Soest

Speed-pedelecs op de rijbaan tussen de auto’s? Het moet van de wet maar het voelt toch raar. Vindt Ties de Ruijter van GroenLinks Soest. Wat hem betreft moet Soest er maar eens over na gaan denken om in elk geval op de grote doorgaande wegen in Soest de ’hogesnelheidsfiets’ naar het fietspad te dirigeren. ,,Zo’n speed-pedelec voelt toch als een fiets. Zowel voor degene die er op zit als voor de rest van het verkeer.”

Een speed-pedelec is een fiets met hulpmotor. Hij kan 45 kilometer per uur en telt daarom voor de wet als bromfiets. Helm en kentekenplaat zijn dus verplicht, en net als de brommer moet de pedelec binnen de bebouwde kom op de rijbaan. Maar het ziet er verder eigenlijk gewoon uit als elke andere e-bike. Alleen die kan maximaal 25 km/uur en telt daarom als fiets. Ties de Ruijter van GroenLinks in Soest vindt het verwarrend en vreest gevaarlijke situaties. ,,Ik heb niet gehoord dat het al tot ongelukken heeft geleid, maar het voelt onveilig.”

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.