Frankrijk mikt op versoepeling coronamaatregelen vanaf 2 mei

De Franse regering is van plan de avondklok en reisbeperkingen binnen het land op 2 mei te versoepelen. Dan moet de verwachting dat het aantal nieuwe coronabesmettingen afneemt wel bewaarheid worden, zei een bron uit kringen rond president Emmanuel Macron.

Macron houdt vast aan het doel om restaurants vanaf half mei weer buiten gasten te laten bedienen. Restaurants en cafés zijn dicht sinds 30 oktober.

Ook bioscopen, theaters en musea zouden vanaf half mei weer open kunnen, maar wel met een beperkt bezoekersaantal. Ook niet-essentiële winkels zouden dan hun deuren kunnen heropenen.

Scholen moesten deze maand ook dicht, maar crèches en basisscholieren kunnen vanaf maandag weer naar de klas. Oudere leerlingen moeten wachten tot 3 mei.

Avondklok

In Frankrijk geldt vanaf 19.00 uur een avondklok. Inwoners moeten binnen een straal van 10 kilometer van hun huis blijven, tenzij ze een geldige reden hebben om verder te reizen

Die maatregelen kunnen worden versoepeld als het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen daalt tot onder de 20.000. Dinsdag waren het er ruim 43.000, en werden er 375 coronadoden gemeld. De druk op de ziekenhuizen blijft hoog.

Macrons doel is dat 20 miljoen inwoners tegen half mei minstens één dosis van een coroanvaccin hebben gekregen. De teller staat nu op 13 miljoen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.