Navalni-aanhangers geleidelijk overal in Rusland de straat op

Aanhangers van de gedetineerde Russische oppositieleider Aleksej Navalni zijn woensdag in het verre oosten van Rusland al de straat opgegaan om te protesteren tegen de behandeling van de bekende Kremlin-criticus. Het is de bedoeling dat de betogingen zich de komende uren over het hele land uitbreiden, tot in de grote steden Moskou en Sint-Petersburg.

Met hun acties tartten de betogers de autoriteiten, die in meerdere steden centra afsloten, zoals in Moskou en Jekaterinenburg. Volgens de Russische organisatie OVD-Info, die protesten en arrestaties bijhoudt, zouden inmiddels driehonderd personen zijn opgepakt. Eerder woensdag waren in Moskou een woordvoerster en een advocate van Navalni gearresteerd.

Op videobeelden uit de Siberische stad Irkoetsk was te zien dat een grote menigte "Vrijheid voor Navalni" riep en opriep tot het aftreden van president Poetin. In Vladivostok betoogden een paar honderd mensen. In beide steden is het uren later dan in het westen van Rusland.

Benarde situatie

Het team van Navalni kondigde protesten aan in meer dan tweehonderd Russische plaatsen om de aandacht te vestigen op de benarde situatie van de 44-jarige Navalni, die enkele weken geleden in hongerstaking ging.

Bij eerdere protesten van Navalni-aanhangers werden duizenden personen gearresteerd. Het harde optreden van de autoriteiten leidde tot internationale kritiek. Vooral in westers landen is de afkeuring groot over de detentie en behandeling van Navalni.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.