Jonge verdachten brandstichting teststraat Urk voor rechter

Twee jongeren die worden verdacht van brandstichting in een GGD-teststraat in Urk staan dinsdag voor de rechtbank in Lelystad. De teststraat bij het haventerrein van de vissersplaats werd zaterdagavond 23 januari in brand gestoken tijdens rellen. De verdachten werden op dinsdag 16 februari aangehouden.

De eerste inleidende zitting van de 21-jarige verdachte uit Urk is openbaar. De zaak van de 16-jarige verdachte uit Emmeloord wordt vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld en betreft ook een inleidende zitting.

Op de avond van de brand gingen tientallen mensen in Urk de straat op uit protest tegen de avondklok, die op die avond voor het eerst gold in de strijd tegen het coronavirus. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein.

De politie kwam de verdachten op het spoor door tips na uitzendingen van Opsporing Verzocht en Bureau Flevoland en het eigen recherchewerk. In de tv-programma’s toonde de politie beelden van de brandstichters.

De gemeente, de GGD, justitie en politie spraken schande van de vernieling. Na de ongeregeldheden zetten jongeren in Urk een actie op touw om geld in te zamelen voor een nieuwe teststraat. Het streefbedrag van 10.000 euro was binnen enkele dagen binnen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.