Lezersvraag: Mag ik stilletjes oma’s geld achterhouden?

Op deze plek delen lezers hun dilemma’s. Anderen reageren erop. Vandaag: Mag ik stilletjes oma’s geld achterhouden? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Opeens mag Dorien haar dochters allebei een flink bedrag cadeau geven. Maar ze twijfelt of ze dat moet doen, want ze vreest dat de jongste het geld over de balk smijt. Mag ze deze meevaller verzwijgen?

Dorien (53): „Na een paar bijna-botsingen werd mijn 82-jarige moeder een onzekere chauffeur. Daarom hakte ze uiteindelijk de knoop door: ze stopt met autorijden. Voortaan gaat ze met de trein naar haar zus en haalt ze haar boodschappen met de fiets. Aan mijn man de taak om haar auto te verkopen, want ze had geen zin in proefritjes met kandidaatkopers of eindeloze onderhandelingen over de kwaliteit van de uitlaat en de banden. Vorige week kwam het rond: een enthousiaste jongen kwam de auto ophalen nadat hij de koopprijs van bijna tienduizend euro had overgemaakt.

Om het te vieren, kwam mijn moeder met taart op bezoek. We trokken een flesje wijn open en bij haar vertrek fluisterde ze me op het tuinpad in dat ze de opbrengst van de auto naar mij zou overmaken. Ik moet het geld maar aan mijn dochters geven, zei ze erbij. Mijn meiden (21 en 23 jaar) zijn haar enige kleinkinderen. Logisch dat ze die twee graag verwent. Natuurlijk heb ik mijn moeder namens mijn dochters hartelijk bedankt voor het cadeau, maar ik twijfel of ik het geld nu naar ze moet overmaken.

De oudste zal het verstandig besteden. Ik vermoed dat ze haar studieschuld ermee zal afbetalen en er meubels voor wil kopen voor haar nieuwe appartement. Maar de jongste is anders. Zij kan totaal niet met geld omgaan. Omdat ze iedere cent die ze kan pinnen meteen uitgeeft, is ze altijd blut. Dus ik weet al wat er gebeurt als ze opeens bijna 5.000 euro op haar rekening krijgt. Dan maakt ze dat geld in een mum van tijd op aan twijfelachtige dingen. Dat wordt kleding shoppen, weekendjes Parijs en Londen met vriendjes die van haar profiteren en feestjes geven met net iets te veel drank en vage bezoekers. En dan is het dus zó op.

Daar wil ik haar tegen beschermen. Daarom lijkt het me het beste om nog even tegen mijn dochters te zwijgen over de financiële meevaller. Ik wil het voorlopig veilig op een spaarrekening parkeren. Pas als de jongste later beter met geld om kan gaan, zal ik het vertellen en de centen overmaken. Of als ze een huis koopt en het geld hard nodig heeft, misschien.

Mijn man vindt dat ik dat niet kan maken. Niet tegenover mijn moeder, die het geld aan me heeft toevertrouwd met de bedoeling dat ik het doorsluis. En ook niet tegenover onze oudste dochter, die nu op haar geld moet wachten, vanwege de spilzucht van haar zus. Natuurlijk heeft mijn man een punt, maar als ik mijn moeder eerlijk vertel wat ik doe en waarom ik het zo aanpak, begrijpt ze me wel. En ook onze dochters zullen me later - als ze het geld écht nodig hebben - dankbaar zijn dat ik het zo heb aangepakt. Want het doel heiligt de middelen, denk ik. Dat zie ik toch goed?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.