Israël voert luchtaanval uit na raketlancering vanuit Gazastrook

Het Israëlische leger heeft vrijdagochtend luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat vanuit de Palestijnse enclave een raket werd afgevuurd richting het zuiden van Israël.

"Gevechtsvliegtuigen en helikopters hebben een munitiefabriek, een smokkeltunnel en een militaire post gebombardeerd" van de islamitische beweging Hamas die aan de macht is in de Gazastrook, aldus het Israëlische leger in een mededeling. De aanval gebeurde als reactie op een raketlancering donderdagavond.

Het projectiel dat vanuit de Gazastrook werd afgevuurd, is in onbewoond gebied terechtgekomen en veroorzaakte geen schade of slachtoffers, aldus de lokale autoriteiten in het zuiden van Israël. In de Gazastrook zijn ook militanten van Islamitische Jihad actief, een tweede islamitische gewapende groep.

De Gazastrook wordt sinds 2007 gecontroleerd door Hamas en is sindsdien onderworpen aan een Israëlische blokkade. Er waren al drie oorlogen tussen Hamas en Israël, in 2008, 2012 en 2014. Sporadisch worden raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook, die gevolgd worden door vergeldingsaanvallen van Israël. De laatste raketlancering dateert van 23 maart, de avond van de parlementsverkiezingen in Israël.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.