Agent Derek Chauvin getuigt niet in George Floyd-proces

De witte agent die in de Amerikaanse stad Minneapolis terechtstaat voor de dood van de zwarte arrestant George Floyd zal niet getuigen. Derek Chauvin heeft zijn besluit donderdag in de rechtbank bekendgemaakt.

Chauvin verklaarde tegen de rechter gebruik te willen maken van zijn recht om geen verklaring af te leggen. Het komt zelden voor dat in de VS beklaagden in een strafzaak getuigen. Dat komt doordat ook aanklagers vragen mogen stellen en de beklaagden het risico lopen hun zaak en geloofwaardigheid te ondermijnen.

Chauvins advocaten zeiden donderdag na twee dagen verdediging geen getuigen meer te willen oproepen. De openbaar aanklagers mochten eerder al getuigen aan het woord laten. Maandag worden de slotpleidooien gehouden en gaat de jury in beraad.

Drugs- en medicijngebruik

De advocaten van Chauvin probeerden de jury in de afgelopen dagen onder meer ervan te overtuigen dat Floyd niet is overleden aan verstikking en zuurstoftekort, wat volgens de openbare aanklagers wel het geval is, maar aan de gevolgen van een hartkwaal en drugs- en medicijngebruik.

Floyd kwam vorig jaar om het leven toen Chauvin langer dan 9 minuten met zijn knie op Floyds nek drukte. Dit gebeurde tijdens de arrestatie van Floyd op verdenking van het uitgeven van een vals biljet van 20 dollar. Zijn dood leidde wereldwijd tot protesten tegen racisme en buitensporig politiegeweld.

De ontslagen agent is aangeklaagd voor moord zonder voorbedachten rade en doodslag. De zwaarste straf die de 45-jarige bij een veroordeling kan krijgen, is een celstraf van veertig jaar. De drie andere agenten die bij de arrestatie waren betrokken, staan in augustus terecht voor medeplichtigheid.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.