Soest sluit coronajaar af met financiële plus, maar waarschuwt voor bijzonder onzekere toekomst

© archieffoto caspar huurdeman
Soest

Soest heeft het coronajaar 2020 afgesloten met een onverwachte financiële plus van een half miljoen. Dat blijkt uit de maandag gepresenteerde jaarstukken. Financieel gezien is het een opsteker, tijdens de Najaarsnota werd nog uitgegaan van een tekort van negen ton.

Het gaat om een eenmalige meevaller die het gevolg is van het feit dat Soest minder dan verwacht heeft uitgegeven in het sociale domein. Vanwege alle gevolgen van de coronacrisis bleek het sowieso een onvoorspelbaar jaar met veel meer schommelingen dan normaal in de financiële cijfers. De gemeenteraad bespreekt de jaarcijfers pas begin juli.

De gemeente Soest heeft voor de komende jaren een sluitende begroting, maar rekent zich verre van rijk. De coronamaatregelen brengen veel onzekerheid met zich mee voor de toekomst. De sociale en economische gevolgen van de crisis zijn immers nog onduidelijk. Ook is onzeker wat aanpassingen in de verdeling van het gemeentefonds voor gevolgen hebben voor de bijdrage die Soest van het rijk krijgt.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.