Soester pastor Wil Veldhuis (87) plotseling overleden; ’Hij had net voor Pasen een nieuw appartement betrokken, de dozen waren nog niet eens uitgepakt’

Pastor Wil Veldhuis.
© foto Van Hal Fotografie
Soest

De Soester pastor Wil Veldhuis is zaterdagavond onverwacht op 87-jarige leeftijd overleden. Veldhuis was al sinds 1999 met emeritaat, maar bleef ook na zijn pensioen erg betrokken bij de katholieke gemeenschap in Soest en ook in Baarn en Eemnes. Hij ging nog geregeld voor in vieringen.

Wil Veldhuis was ’een met mensen zeer betrokken pastor, die vanuit zijn brede kennis de bezoekers aan de vieringen, cursussen en bijeenkomsten telkens weer wist te binden en inspireren’, stelt René van Hal namens de HH Martha en Mariaparochie in Soest en omgeving. ,,Hij wilde er zijn voor de mensen in nood, dat was wel echt zijn motto”, vertelt Van Hal. ,,Hij was docent aan de Katholieke Theologische Faculteit van de Universiteit Utrecht, maar is in 1985 op eigen verzoek parttime gaan werken om zich ook op het pastoraal werk te kunnen richten. Hij is erg actief geweest in Zuilen, waar toen net de Demka sloot en veel mensen zonder werk kwamen te zitten.”

Veldhuis - op 7 februari 1934 geboren in Enschede - kwam pas op latere leeftijd in Soest terecht. Hij werd in 1995 - hij was toen 61 - benoemd als pastoor bij de Soester parochie. Vier jaar later ging pastoor Veldhuis met emeritaat. De band met Soest bleef echter. ,,Hij heeft toen enige tijd in Amersfoort gewoond, maar is snel daarna weer naar Soest teruggekomen, naar een appartement in Hoog Soestdijk”, vertelt Van Hal.

Veldhuis bleef ook sinds zijn emeritaat nauw betrokken bij de parochie. Hij leidde vieringen, cursussen en themabijeenkomsten. Een jaar geleden moest hij veel van zijn taken alsnog neerleggen vanwege gezondheidsproblemen. Vanwege diezelfde minder wordende gezondheid verhuisde pastor Veldhuis recent naar het Fraterhuis in Zeist. Hij had hier net voor Pasen een eigen appartement gekregen, maar daar heeft hij nog niet eens twee weken van kunnen genieten. Afgelopen zaterdagavond werd hij plotseling onwel, snel daarna overleed hij. De dozen waren nog niet eens uitgepakt.

Wil Veldhuis wordt zaterdag in Soest begraven. Het Groot Gaesbeeker Gilde zal waarschijnlijk een rol spelen bij de uitvaart.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.