President Biden laat uitbreiding Hooggerechtshof onderzoeken

De Amerikaanse president Biden laat een uitbreiding onderzoeken van het aantal rechters van het invloedrijke Hooggerechtshof in Washington. Hij wil dat een commissie deskundigen zich over mogelijke hervormingen van deze hoogste nationale rechtbank buigt.

Nog onder de vorige president Trump was er veel te doen over de benoeming van de opvolger van de gestorven liberale opperrechter Ruth Ginsburg. Presidenten dragen een kandidaat voor die dan voor het leven wordt benoemd. Het Witte Huis kan dus veel invloed uitoefenen op de koers van het hof. Net voor de presidentsverkiezingen vorig jaar lukte het de Republikein Trump de 'eigen' kandidaat Amy Barrett door te drukken, tot grote woede van de Democraten. Van de negen rechters gelden er nu vijf als conservatief, drie als liberaal en een als gematigd.

Al voor de dood van Ginsburg, die 87 werd, was de discussie opgelaaid om het aantal opperrechters te vergroten, bijvoorbeeld naar vijftien. Vooral progressieve Democraten zijn voorstander van een uitbreiding.

De onderzoekscommissie zal uit rechtsgeleerden, ex-rechters en advocaten bestaan, zowel Democraten als Republikeinen. Zij krijgen 180 dagen de tijd en kijken niet alleen naar de ambtstermijn van de rechters, maar ook naar de keuze van zaken en naar de manier waarop het hof werkt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.