Premium

Afbrokkelende coalitie in Weesp zorgt voor nieuw elan in de politiek: ’Het wordt spannender, democratischer en eindelijk krijgt de oppositie ook eens een kans’

Deel van de oude binnenstad van Weesp, met in het midden het stadhuis.
© Archieffoto Studio Kastermans
Weesp

De stap van de voormalige GroenLinks-wethouder Maarten Miner in Weesp om terug te keren in de gemeenteraad als eenmanspartij WEN, zorgt voor nieuwe politieke verhoudingen. Bij de oppositie heerst een juichstemming: zij verwacht een levendiger politiek debat. De coalitiepartijen denken niet dat er veel verandert. Dat blijkt uit een rondgang langs de raadspartijen.

De bekendmaking van Miner dat hij zijn raadszetel niet voor GroenLinks wilde bezetten maar een eenmansfractie begon, was een verrassing. De coalitie in Weesp verloor daarmee de meerderheid in de raad. De coalitie steunde lange tijd op tien van de zeventien stemmen. Nu nog maar op acht. Raadsleden die overstapten naar een andere partij waren daar de oorzaak van. De oppositie telt nu negen zetels: CDA (3), VVD (3), PvdA (2) en Maarten Miners partij WEN: Weesp Energie Neutraal.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.