Chris hervindt zichzelf in kink en polyamorie | Over liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Chris voelt zich opnieuw 22 en mag alles ontdekken.

Chris is op ontdekkingsreis. Na een lange relatie hervindt hij zichzelf in polyamorie en kink. „Onze maatschappij en Hollywood hebben ons geleerd hoe liefde en seks eruit moeten zien. Alles dat anders is, is daarmee al snel raar en duister.

In het vooroordeel kenmerkt kink zich door donkere kelders waarin mensen elkaar met leer en zwepen vooral veel pijn doen. Maar het gaat juist om veiligheid en vertrouwen. Je gaat zorgvuldig met elkaars grenzen om en moet steeds blijven communiceren. Ik heb bijvoorbeeld een voorkeur voor dominantie, maar de onderdanige is degene die de macht heeft. Ik sta in haar dienst. Het gaat niet eens altijd om seks, al kan dat een leuk gevolg zijn. Het onderlinge vertrouwen dat nodig is, vind je niet in een gemiddelde Tinderdate. Ik zou het liefst een betekenisvolle relatie met iemand aangaan, waarin we allebei vrij zijn om te spelen met anderen.

Ik geloof dat we in al onze verlangens en voorkeuren gevormd worden door ervaringen van vroeger. Dat hoeven helemaal geen traumatische gebeurtenissen te zijn. Ik heb zelf als kind in huis een seksboekje gevonden. Ik weet niet eens van wie, maar de foto’s brachten iets in mij teweeg. Daar is mijn voorliefde voor kink ontstaan, denk ik. Eén die altijd omgeven is geweest door schaamte. Ik heb het lang weggestopt.

Van nature ben ik vrij zelfstandig. Ik was de jongste thuis en mijn ouders werkten allebei. Ik kon me al vroeg prima redden. Op mijn 22e ontmoette ik het meisje dat uiteindelijk mijn vrouw zou worden. We waren ontzettend blij met elkaar. Het was goed, het werd beter en we volgden het pad dat daarbij hoort. Samenwonen, trouwen, kinderen. Ons huwelijk was sterk en symbiotisch.

Aan het begin van een relatie is alles spannend. Bovendien waren we heel erg gelukkig met elkaar. We hadden meer dan genoeg om voor te leven. Maar toch…uiteindelijk begon het te knagen. Ik had andere verlangens in seks dan zij en zij kon zich niet vinden in mijn voorkeuren richting kink. Ik miste iets. Niet in haar, maar in mijn leven. We hebben ons best gedaan, maar uiteindelijk lagen onze verlangens gewoon te ver uit elkaar.

Mijn vader overleed toen ik nog jong was. Hij had zijn leven lang hard gewerkt om op een dag van een pensioen te genieten dat hij nooit heeft gehaald. Als ik één ding heb geleerd, is het dat je nu moet leven. En er viel nóg een kwartje. Als ik wél oud zou worden, zouden we nog heel lang samen zijn in een huwelijk waarin we elkaar niet volledig konden vinden.

Ik mis het huiselijke enorm. Een uitje, samen eten, Netflixen met het hele gezin. Maar er is ook een nieuwe ruimte ontstaan om dit deel van mij te onderzoeken. Dat is doodeng trouwens. De filosoof Kierkegaard heeft het over vrijheid die duizelt. Het is de ruimte om in een afgrond te kunnen springen.

Ik heb hulp gezocht bij een coach die gespecialiseerd is in deze sprong. Want kink had zich tot nu toe vooral in mijn hoofd afgespeeld. Ik had nog nooit iets geprobeerd. De esthetiek trekt me aan. Een mooie vrouw in strak rubber of een geknoopt harnas, dat doet iets met me. Ik vind leer en latex mooi en houd van Shibari. Dat is een Japanse vorm van bondage. Verder wist ik dat ik neig naar dominantie. Om een goede dom te zijn, moet je ook weten hoe het is om aan de andere kant te staan, vind ik. Dat probeer ik dus ook. Ik moet zeggen dat ik misschien toch wel ’switch’ ben, allebei dus. Te voelen dat er iemand achter je staat en te weten dat je op dat moment van haar bent, is óók heel opwindend.

In een symbiotische relatie, hoe goed ook, is er een wederzijdse afhankelijkheid. Je vult elkaar aan, maar houdt ook elkaars patronen in stand. Je legt verantwoording af en probeert aan de verwachtingen te voldoen. Daarmee geven we in het huwelijk een deel van onze autonomie op. Kink en polyamorie gaan voor mij over het hervinden daarvan. Het is bijzonder. Ik voel me opnieuw 22 en mag alles weer ontdekken.”

Wil je reageren of zelf iets Over Liefde delen? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.