Hilversummer krijgt drie jaar cel voor het langdurige misbruik van zijn zoon

Hilversum

Een 66-jarige man uit Hilversum heeft drie jaar cel gekregen voor het plegen van ontucht met zijn destijds minderjarige zoon. Het kind is dertien jaar lang, van zijn derde tot zijn zestiende, misbruikt.

In 2018 confronteerde de inmiddels meerderjarige zoon zijn vader met de ontucht. Van de gesprekken met zijn vader, die niet zijn biologische vader is, maakte hij opnames. In de gesprekken zegt de man onder meer: ‘Ik heb het gedaan toen je heel erg jong was’.

Ook is op de opname te horen dat hij de seksuele handelingen bekent. Na de confrontatie is het slachtoffer naar de politie gestapt. Daar verklaarde hij dat de ontucht begon op zijn derde, in 1997. Volgens hem gebeurde dit meerdere keren per week. Vanaf zijn vijfde begon de vader zijn zoon ook oraal te bevredigen en vanaf zijn elfde moest hij zijn vader ook op deze manier bevredigen, aldus de jongen. De vader ontkent de orale seks. Wel heeft hij bekend het slachtoffer te hebben gestreeld en betast.

De rechtbank vindt de verklaring van de zoon geloofwaardig. Hij heeft gedetailleerde verklaringen afgelegd over de dertien jaar dat de ontucht voortduurde. Deze verklaringen worden ondersteund door de opnamen. Ook heeft de vader tegen de moeder gezegd dat hij een dwang had waardoor hij aan hun zoon moest zitten en dat ook het kind bij hem seksuele handelingen heeft verricht.

Het misbruik heeft een enorme impact gehad op het leven van het slachtoffer. Door het misbruik is hij onder meer gaan gokken en drugs gaan gebruiken. Uit onderzoek van deskundigen blijkt dat de vader wroeging heeft, maar hij lijkt de ernst van zijn handelen maar deels in te zien. Dat zijn familie zich van hem afkeert snapt hij niet.

Het vonnis komt overeen met de eis van de officier van justitie twee weken geleden.

Naast de celstraf moet de Hilversummer het slachtoffer een schadevergoeding betalen van 46.000.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.