Man uit Baarn opgepakt voor diefstal werken Van Gogh en Hals

Een 58-jarige inwoner van Baarn is dinsdagmorgen in zijn woning gearresteerd op verdenking van de diefstal van twee schilderijen uit musea. Het gaat om het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh, dat vorig jaar uit het Singer Museum in Laren werd gestolen en om Twee lachende jongens van Frans Hals, dat verdween uit het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De geroofde kunstwerken zijn volgens de politie nog niet teruggevonden.

Het werk van Van Gogh werd eind maart 2020 gestolen. Het Singer Museum had het doek uit 1884 in bruikleen van het Groninger Museum. In de nacht van 29 op 30 maart werd een glazen deur van het museum vernield. De politie reageerde direct op het inbraakalarm, maar toen agenten arriveerden was de dief al weg met het kunstwerk van Van Gogh. Het Groninger Museum opende net twee weken geleden een speciale webpagina over het verdwenen schilderij.

Het schilderij van Frans Hals verdween vorig jaar in de nacht van 26 augustus uit het Leerdamse museum nadat een achterdeur was opengebroken. Volgens de politie gingen de kunstrovers ervandoor op een scooter. Het was de derde keer dat hetzelfde kunstwerk uit 1626 of 1627 werd gestolen. Dat gebeurde eerder ook al in 2011 en 1998. Het schilderij met een geschatte waarde van 15 miljoen euro was toen respectievelijk zes maanden en drie jaar zoek.

Belangrijke stap

Aan beide kunstroven is vorig jaar onder meer op televisie veel aandacht besteed. Dat leverde heel veel tips op. Of een tip tot de arrestatie van de man uit Baarn heeft geleid is nog niet bekend. De politie noemt de arrestatie "een belangrijke stap", maar zegt dat het onderzoek onverminderd doorgaat omdat de doeken nog niet zijn teruggevonden.

Kunstdetective Arthur Brand, die de kunstroven op de voet volgt, roemt de politie voor de aanhouding. "Dit is fantastisch gedaan. Het beste team van Nederland zit op deze zaak. Normaal gesproken zie je dat de politie er na een paar maanden mee stopt, maar dit team houdt vol."

Brand zegt te weten waar de gestolen Van Gogh zich momenteel bevindt. Het doek is volgens hem vermoedelijk twee keer doorverkocht en zou nu in handen zijn van een man die vastzit voor grootschalige cokehandel. "Hij wilde het schilderij gebruiken voor strafvermindering." Volgens Brand is er een paar ton voor betaald. Hij zegt de betrokkenen al te hebben gewaarschuwd: "Ik heb al gelijk gezegd: lever hem maar in, want jullie gaan allemaal nat. Dat gebeurt nu ook." De detective vermoedt dat de Frans Hals ook nog in Nederland is.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.