Larense toestanden in Soest? ’Carspotters’ op Koningsweg en Nieuwerhoekplein; Politie waarschuwt: ’Wij snappen dat dit super leuk is maar het kan ook gevaarlijk zijn!’

Carspotters op de Brink in Laren.
© archieffoto studio kastermans
Soest

Larense toestanden in Soest? Het heeft er alle schijn van. De politie krijgt steeds vaker meldingen over carspotters: kinderen - meestal jongens - die soms levensgevaarlijke toeren uithalen op rotondes en kruisingen om voorbijkomende auto’s te fotograferen. De rotonde bij Nieuwerhoek en de rotondes in de Koningsweg zijn inmiddels berucht.

,,De afgelopen dagen hebben wij meerdere meldingen ontvangen van jongens die aan het carspotten waren’, meldt de politie. ’Hierbij speuren vooral jongens naar auto’s, maken foto’s en delen deze dan via social media. Wij snappen dat dit super leuk is om te doen maar dit kan ook gevaarlijk zijn! Wij merken dat de jongens in hun enthousiasme niet op het verkeer letten en zomaar drukke kruispunten of rotondes oprennen als zij een mooie auto voorbij zien komen.’

Met name de rotonde bij de skatebaan langs de Koningsweg/Dorpsstreek wordt genoemd als een vaste plek voor carspotters. Op zich ook een voor de hand liggende locatie, omdat de skatebaan uiteraard sowieso een verzamelplek van jeugd is. Ook andere rotondes op de Koningsweg en het Nieuwerhoekplein hebben inmiddels een reputatie. ’Ze rennen als mieren om je auto’, reageert iemand op sociale media. Ook wordt gezegd dat kinderen soms een stukje mogen meerijden: ’Vervolgens mochten ze meerijden in een Mercedes die als een debiel over de Burgemeester Grothestraat ging rijden’, vertelt iemand.

Carspotting is de afgelopen tijd uitgegroeid tot een serieus probleem in Laren, waar het fenomeen vorig jaar nogal ’een ding’ werd op en rond de Brink. De situatie is daar zelfs zo uit de hand gelopen dat de gemeente de toegangswegen naar de Brink sinds een aantal weken afsluit in het weekeinde. Kinderen staan langs de wegen op ’jacht’ naar meestal dure, bijzondere en exclusieve automodellen om daar foto’s van te maken en te delen op sociale media. Bij het maken van het perfecte plaatje schieten ze soms zonder op te letten de weg op. Bezitters van dure auto’s vinden het vaak leuk en gaan er speciaal voor naar het centrum van Laren.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.