Duizenden sloten zich virtueel aan bij processie The Passion

Net als vorig jaar hebben duizenden kijkers van het tv-spektakel The Passion zich deze donderdagavond aangesloten bij een virtuele processie. Aan het einde van de uitzending 'liepen' meer dan 21.000 mensen mee. Het paasverhaal werd dit jaar opgevoerd in het centrum van Roermond en vanwege de coronacrisis waren daar geen mensen welkom. Online konden mensen hun hoop, zorgen en angsten delen door berichtjes en video's te sturen. Veel berichten gingen ook dit jaar over corona.

Vorig jaar werd de uitzending ook zonder publiek gedaan, Dat was toen live vanuit het Mediapark in Hilversum met hoogtepunten van eerdere jaren en Johnny de Mol als verteller. Die versie trok toen op NPO 1 2,9 miljoen kijkers.

Deze keer was er wel een nieuwe opvoering en voor het eerst werden ook bekende internationale liedjes vertolkt die een toepasselijke Nederlandse tekst kregen. Onder meer I'll Be There For You van The Rembrandts, Human van Rag'n'Bone Man, Ne Me Quitte Pas van Jacques Brel en Tears in Heaven van Eric Clapton werden in aangepaste vorm gezongen.

Rolverdeling

In het centrum van de stad waren bij het begin van The Passion maar weinig mensen op de been om een glimp van het tv-spektakel op te vangen. De Markt en het Munsterplein waar de opvoering plaats had waren afgezet met hekwerken met zeilen om publiek te weren. Enkele mensen probeerden vanaf muurtjes toch iets van The Passion te zien. Verder waren vooral politiemensen en handhavers op straat. Ook vloog kort na het begin van The Passion een drone over het Munsterplein.

Freek Bartels en Trijntje Oosterhuis vervulden dit jaar de rollen van Jezus en Maria. Famke Louise speelde de rol van Barabbas in The Passion. Die deelname was tot het laatst geheim gehouden, zoals dat altijd gebeurt met de rol van de misdadiger uit het Bijbelverhaal. Traditiegetrouw is Barabbas iemand die in het jaar ervoor in opspraak raakte. Famke Louise kwam afgelopen najaar in het nieuws omdat ze zich destijds aansloot bij de beweging #ikdoenietmeermee, om zich zo te verzetten tegen de coronamaatregelen. De bijrol werd eerder vervuld door onder anderen zanger Ben Saunders, turner Yuri van Gelder, realityster Dave Roelvink en oud-wielrenner Thomas Dekker.

Directeur KRO-NCRV

Acteurs Leo Alkemade en Tygo Gernandt vertolkten de rollen van Petrus en Pilatus. Artiest Rob Dekay kroop in de huid van Judas. De verteller was Humberto Tan en KRO-NCRV-presentatrice Anita Witzier haalde als verslaggever verhalen uit het hele land op en deed verslag van de virtuele processie. Er was een decor met een live-orkest.

The Passion werd donderdag voor de elfde keer opgevoerd. KRO-NCRV is trots op wat het dit jaar met The Passion heeft neergezet. De omroep maakte het tv-spektakel voor het eerst zonder de EO en het eindresultaat mag er zijn, zei directeur Peter Kuipers na afloop. "Ik vond het een van de mooiste edities, maar vooral ook een van de actueelste." Eerder waren onder meer Gouda, Rotterdam, Groningen, Enschede en Amersfoort gaststad.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.