Via de gaspedaal sparen voor het goede doel. Eemnes rijdt netjes 30 km per uur om kas Pax Kinderhulp te spekken

Ton Rigter van Pax Kinderhulp (links) en wethouder Theo Reijn bij de spaarpaal op de Laarderweg.
© BEL-Combinatie
Eemnes

In Hilversum wordt er nog over gepraat, maar Eemnes heeft ’m al: een spaarpaal. Daar heeft hij sinds maandag een plekje op de Laarderweg. De paal is een snelheidsmeter die goed gedrag beloont: wie zich aan de snelheid houdt, spaart mee voor een goed doel. In Eemnes is dat Pax Kinderhulp.

De spaarpaal is een positieve manier om aandacht te vragen voor de maximum snelheid van 30km per uur. Geen treurige kijkend gezichtje maar een duimpje voor wie zich houdt aan die snelheid. En meteen boter bij de vis, want op het display is ook te zien hoeveel geld er dankzij dat goede gedrag inmiddels in de spaarpot zit.

Iedere keer dat iemand de paal passeert binnen de toegestane snelheidslimiet van 30km per uur, komt er ongeveer 1 cent in de spaarpot. Met ruim 5.000 verkeersbewegingen per dag kan dat bedrag oplopen tot zo’n 1.000 euro. De provincie Utrecht financiert de spaarpaal. De gemeente betaalt het gespaarde bedrag. Wethouder Theo Reijn hoopt dat de spaarpaal ervoor gaat zorgen dat meer weggebruikers zich gaan houden aan de maximum snelheid op de Laarderweg.

De inhoud van het Eemnesser spaarpotje gaat in Eemnes naar Pax Kinderhulp. Deze organisatie zet zich in voor Armeense kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar, die leven in slechte sociale, economische of politieke omstandigheden. Normaliter verblijven er om het jaar zo’n twintig Armeense kinderen bij gastgezinnen in Eemnes en omgeving. Maar dat is nu, als gevolg van de coronacrisis, niet mogelijk. Daarom richt Pax Kinderhulp Eemnes (https://paxkinderhulpeemnes.nl) zich nu extra op het doneren van noodzakelijke middelen voor de Armeense stad Stepanavan.

De spaarpaal hangt tot 3 mei aan de Laarderweg. Daarna gaat de spaarpaal naar een andere Utrechtse gemeente.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.