Premium

’Iedereen wil bouwen, maar als je vraagt waar dan heeft niemand een antwoord’, zegt wethouder Aukje Treep. Soest gaat dapper door richting onvermijdelijk dilemma: Groen? Of woningen?

De Soester Eng is zo ongeveer heilig in Soest, maar je zou er ook 1500 woningen kunnen bouwen. Om paniek te voorkomen: daar zijn geen plannen voor.
© archieffoto caspar huurdeman
Soest

Omgevingsvisies moeten er komen, en ook Soest is daar druk mee aan de slag. Al zeker anderhalf jaar. Inwoners participeren zich daarbij drie slagen in de rondte, getuige alle sessies en workshops die Soest fysiek en online achter de rug heeft. Conclusie: Soesters zijn heel blij met Soest. Fijn, maar ook lastig. Want ook Soest zal moeten veranderen, realiseert wethouder Aukje Treep zich. ,,Iedereen wil bouwen, zeker voor starters, maar als je dan vraagt waar, dan heeft niemand daar een antwoord op.”

Het bedenken van toekomstplannen is - enigszins gechargeerd - één grote NIMBY-show: not in my backyard. Woningen bouwen? Tuurlijk, meteen doen, maar niet op die groene weilanden aan de rand van het dorp. En nee, ook niet op de Eng en de polder moet vooral open blijven en van het bos moet je ook afblijven. En windmolens en zonnepanelen?

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.