Zware kritiek op rol Frankrijk bij genocide Rwanda

Frankrijk was in hoge mate verantwoordelijk voor de genocide in Rwanda, maar niet medeplichtig aan de volkerenmoord in het Afrikaanse land waarbij in 1994 in enkele maanden meer dan 800.000 mensen omkwamen. Een commissie van historici concludeert dat in een rapport dat president Emmanuel Macron twee jaar geleden bestelde.

De Franse regering was "blind" voor de voorbereidingen voor de slachtpartijen, aldus de historici. Parijs "faalde" volgens hen in het voorkomen van de massamoord op de Tutsi-minderheid en gematigde Hutu’s.

De onderzoekers stellen vast dat Frankrijk een "serieuze en overweldigende" verantwoordelijkheid had, wijzend op de centrale rol van toenmalig president François Mitterrand. Die had nauwe banden met oud-president van Rwanda Juvénal Habyarimana, een Hutu. De genocide vond plaats nadat het vliegtuig waarin hij en zijn ambtgenoot Cyprien Ntaryamira uit buurland Burundi zat, met raketten was neergehaald.

Spanningen

Macron heeft de historici toegang gegeven tot de presidentiële, diplomatieke en militaire archieven. Ook konden ze die van de inlichtingendiensten inzien. Hoofdonderzoeker Vincent Duclert overhandigde het rapport vrijdag in het Elysée aan Macron.

Het rapport zou de spanningen tussen Frankrijk en Rwanda kunnen doen verminderen. Rwanda heeft de Fransen lang beschuldigd van medeplichtigheid aan de genocide. "We hopen dat het rapport kan leiden tot nieuwe ontwikkelingen in onze relaties met Rwanda en dat het proces van toenadering onomkeerbaar is", aldus Macron.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.