VVD in gemeente Den Haag de grootste partij

De VVD heeft de meeste stemmen gekregen in Den Haag. In de hofstad stemde 19,9 procent van de kiezers voor de partij van premier Mark Rutte. D66 werd tweede met 17,9 procent.

De PVV van Geert Wilders verloor terrein en ging van 15,4 procent naar 11,1 procent. DENK werd de vierde partij in Den Haag, met 7,3 procent, evenveel als vier jaar geleden. GroenLinks kreeg 6,8 procent van de Hagenaars achter zich, terwijl dat in 2017 nog 11 procent was. Forum voor Democratie groeide van 1,8 naar 4,3 procent.

De hervormingspartij Code Oranje kreeg in Den Haag 4203 stemmen, iets meer dan 1,6 procent. De partij wordt geleid door oud-wethouder Richard de Mos. Zijn partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos is de grootste fractie in de Haagse gemeenteraad. De Mos was van 2018 tot 2019 wethouder in Den Haag, maar hij trad af toen de Rijksrecherche zijn woning en zijn kantoor doorzocht. Het Openbaar Ministerie verdenkt De Mos van ambtelijke corruptie. Dat onderzoek loopt nog.

Den Haag is de enige van de vier grote steden waar de VVD de meeste stemmen kreeg. In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht won D66.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.