Kabinet wil avondklok van 21.00 uur naar 22.00 uur verschuiven

Vanaf volgende week woensdag gaat de avondklok een uur later in. De NOS meldt dat dat is besloten in het kabinetsberaad over de coronapandemie. De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur.

Gisteren na het Veiligheidsberaad werd al duidelijk dat veel burgemeesters het beginpunt van de maatregel willen verplaatsen van 21.00 naar 22.00 uur. De burgemeesters wezen op de zomertijd (die zondag ingaat), waardoor het langer licht is 's avonds.

Supermarkten

Supermarkten zullen naar verwachting langer openblijven als het kabinet besluit om de avondklok niet om 21.00 uur maar om 22.00 in te laten gaan. Volgens koepelorganisatie CBL zal het verruimen van de openingstijden ook bijdragen aan het voorkomen van de verdere verspreiding van het coronavirus.

Later op dinsdag beslist het kabinet over het voorstel van de burgemeesters van het Veiligheidsberaad voor een latere avondklok. In Den Haag werd het voorstel een "serieuze optie" genoemd.

De supermarkten raden klanten alvast aan om ook na te denken over de paasinkopen. In de periode voor Pasen is het doorgaans een drukte van belang, vergelijkbaar met drukte voor kerst. Omdat de horeca gesloten moet blijven, zullen mensen nog meer hun best doen om er thuis wat van te maken, aldus een woordvoerder van het CBL.

Verder blijft de koepelorganisatie het winkelend publiek oproepen om verspreid over de dag naar de supermarkten te komen, en vooral wat vaker in de ochtenduren. Werkgevers zouden daar ook rekening mee moeten houden, zo klinkt het.

Vaccineren

Als de avondklok een uur op zou schuiven, betekent dat niet dat er meer gevaccineerd wordt op een dag. Dat zeggen de GGD GHOR Nederland en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Beide organisaties zijn niet van plan 's avonds meer prikafspraken in te plannen.

"Met een uur langer prikken kunnen we niet meer mensen vaccineren. Daarvoor zijn er namelijk niet genoeg vaccins beschikbaar", vertelt een woordvoerder van de GGD GHOR. "Onze capaciteit is nu voldoende om alles overdag te doen."

Ook de huisartsen gaan hun vaccinatietempo niet opschroeven bij een verschuiving van de avondklok, zegt een woordvoerder van de LHV. Huisartsen vaccineren doordeweeks vanaf 17.00 uur, na het einde van hun praktijkdag. Op zaterdag prikken zij juist overdag. "We hebben tot nu toe geen enkel probleem om alle prikafspraken op die tijden weg te werken. We hebben geen extra uur nodig."

Dinsdag beslist het kabinet over het voorstel van de burgemeesters van het Veiligheidsberaad voor een latere avondklok. Minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) noemde het verzoek maandag een "begrijpelijke, beargumenteerde suggestie". In Den Haag werd het voorstel een "serieuze optie" genoemd.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.