Victor zal nooit iemands gouden ticket zijn | Over Liefde

Yanaika Zomer

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Victor zal nooit iemands gouden ticket zijn.

Victor is 43. Een relatie heeft hij nooit gehad, verliefd is hij maar al te vaak geweest. „Ik heb allerlei manieren gevonden om mijn leven te vullen zonder vrouw. Ik ageer tegen het clichébeeld dat het pas compleet is met een partner. Maar ergens voel ik dat ik niet goed genoeg ben.

Ik ben niet aantrekkelijk. Dat kun je afwimpelen als onzekerheid of ontkennen om me een goed gevoel te geven, maar ik weet dat. Sommige mensen hebben nou eenmaal betere genen dan anderen. Ik kreeg wat er overbleef toen het mooiste was vergeven. Ik ga trouwens niet gebukt onder mijn voorkomen. Meestal kijk ik ’s ochtends in de spiegel als ik mijn tanden poets en de rest van de dag sta ik er niet bij stil. Pas als ik een vrouw benader, merk ik dat ik afwijk van een norm waaraan ik met de beste wil van de wereld nooit zal voldoen.

En nee natuurlijk, het gaat niet om het uiterlijk. Op elk potje past een dekseltje. Maar zonder daar nou heel bitter over te doen: de meeste dekseltjes gaan liever verder met een mooie pot die niet goed past, dan met een lelijke die dat wel doet. Vrouwen vinden mij vaak best aardig en ’een vriend om mee te lachen’, maar er is nog nooit iemand geweest die me als partner zag. Ik ben dan ook opgehouden mijn gevoelens te tonen. Het antwoord is toch altijd hetzelfde.

Mijn ergste blauwtje liep ik bij een vrouw die ik op een filosofielezing had ontmoet. We hadden na de lezing even staan praten over Heidegger en waren het er over eens dat het interessant was, maar dat een biertje drinken leuker zou zijn. Ik vertelde haar dat ik ooit een paper had geschreven over zijn werk ’Sein und Zeit’. Tot mijn verbazing vroeg ze of ik het haar wilde mailen. Misschien was het de hoop dat een vrouw die van filosofie houdt, niet oppervlakkig zou zijn. Het kan ook zijn dat ik gewoon onvoldoende ervaring heb met vrouwen. Hoe dan ook, voelde dit als een kans. Het viltje met haar mailadres stopte ik in mijn binnenzak. Ik liep die avond naar huis als een soort Sjakie die het gouden ticket naar de chocoladefabriek gewonnen had.

Ik mailde haar de volgende dag mijn paper. Een uur later had ik een reactie: ’Interessant, maar bier is inderdaad leuker’. Volgens mij was ik ter plekke verliefd. We spraken af elkaar twee weken later te ontmoeten voor een andere lezing en om na afloop wat te drinken. Het was gezellig. Ze lachte om mijn grapjes en ik vond haar ontzettend intelligent. Ze had dingen in mijn paper gelezen die ik eigenlijk zelf niet eens gezien had.

Bij het afscheid wilde ik haar een knuffel geven. Niet eens een zoen. Meer een uitdrukking van genegenheid. Ik zal niet ontkennen dat ik meer met haar wilde, maar heus niet meteen. Ze deinsde terug. Ik excuseerde me. De volgende dag kreeg ik een mailtje. ’Het spijt me. Ik zocht iemand die mijn liefde voor filosofie deelt. Volgens mij zoek jij iets anders.’ Ze had gelijk natuurlijk. Maar het was een klap in mijn gezicht. Waarom zo rigoureus breken als het tot die knuffel zo leuk was?

Ik ben geen maagd meer. Heel soms, als ik een open gesprek heb over mijn vrijgezellenbestaan, krijg ik deze vraag. Maar er zijn heus manieren om aan seks te komen. Tegen betaling willen de mooiste vrouwen mijn vriendin zijn. Voor een avond, eens in het half jaar ofzo. Ik ben niet gek, ik weet dat deze vrouwen professionals zijn en doen alsof ze me aantrekkelijk vinden. Maar toch voel ik op zulke avonden dat ik een leuke man zou kunnen zijn om een relatie mee te hebben. Als ik de kans maar kreeg, zou ik goed gezelschap kunnen zijn, lief voor iemand, een vrouw op handen dragen en voor haar zorgen. Maar blijkbaar moet ik eerst een paar honderd euro betalen voordat ze de hele avond met me door wil brengen.

Ik ben niet boos. Verdrietig, soms. Maar de pijn zit niet in de eenzaamheid. Ik red me wel. De pijn zit in de afwijzingen. Telkens weer voelen dat je niet voldoet. Ik zal nooit iemands gouden ticket zijn.”

Wil jij jouw verhaal over de liefde met ons delen? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.