Soester plan RV&O voor 50 betaalbare huurappartementen aan Koningsweg op oude Advisie-terrein

Een blik vanuit de lucht van Cyclomedia.
Soest

Op het vroegere Advisie-terrein aan de Koningsweg zijn plannen om zo’n vijftig betaalbare appartementen te bouwen voor onder meer starters. Soester projectontwikkelaar RV&O heeft het initiatief genomen voor deze plaatselijk zo herkenbare plek in een bocht van de Koningsweg.

Gedacht wordt aan vier flatblokjes. Een ervan in de trechter van het terrein op de kruising met de Klein Engendaalweg zou hoger kunnen worden. Mogelijks zelfs acht verdiepingen. Die zogenoemde ’oksel’ is daar het meest geschikt voor, omdat die het verste afligt van de bestaande woningen, meent directeur Frank Rademaker van RV&O .

Het Soester bedrijf dat plaatselijk flink aan de weg timmert op diverse locaties, heeft al een tijdje grote spandoeken hangen aan de hekken om het terrein. Volgens Rademaker zijn de plannen nog in een pril stadium. ,,Er moet nog volop overleg gevoerd worden met omwonenden en de gemeente. De commissie ruimtelijke kwaliteit staat echter positief tegenover de stedenbouwkundige contouren.”

Parkeerkelder

Het complex zou volgens het plan een trapsgewijze vorm krijgen, waarbij er vooral op gelet wordt dat er geen inkijk is in de achtergelegen woningen.

Onder het complex wil Rademaker een ondergrondse parkeerruimte bouwen om de buurt te ontlasten. Zo’n kelder is echter een flinke kostenpost, waardoor hij de hoogte in moet met een blokje appartementen. ,,Het zijn communicerende vaten. Er is een spanningveld, als je wil bouwen voor het goedkopere middenhuur”, zegt de ondernemer, die mikt op prijzen van schatting achthonderd en duizend euro per maand.

Station Soest-Zuid

Het plan is om grotere en kleinere appartementen te te bouwen. Deze plek is volgens Rademaker ideaal voor jongere werkenden die bij het nabijgelegen station Soest-Zuid op de trein kunnen springen.

Er zijn al diverse plannen voor het vroegere Advisie-terrein de revue gepasseerd. Ook aan transformeren van het kantoorgebouw is gedacht. ,,Maar dan hadden de nieuwe bewoners helemaal in de tuin gekeken bij de achterburen. Slopen is de beste oplossing, omdat het kantoor dichtbij de woningen ligt.”

Rademaker verwacht dat de bouw aan de Koningsweg qua doelgroep te vergelijken is met Pakhuis Victoria in Smitsveen van RV&O. Aan de Weegbreestraat worden nu appartementen gebouwd op het terrein van de vroegere dansschool Sepp. Over twee weken wordt daar begonnen met het heien.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.