Partij van Willem Engel komt met slimmigheidje: stemmen ruilen

Willem Engel van Viruswaarheid is de grote man bij Lijst 30.
© ANP
Amsterdam

Lijst30, met voorman Willem Engel van Viruswaarheid als veruit bekendste gezicht, komt met een op het oog legaal slimmigheidje om zoveel mogelijk stemmen te trekken: stemmen ruilen.

Engel en consorten moeten wel, want door ruzie met Vrij en Sociaal Nederland doet de partij niet overal mee. Onder meer in de kieskringen Haarlem (waar ook het Gooi onder valt), Den Haag en Lelystad staat de partij niet op het stembiljet.

Dat was te ondervangen door een kiezerspas aan te vragen en naar een district te reizen waar wel op Lijst30 gestemd kan worden. Daarvoor is het nu te laat, maar geen man overboord, is de boodschap van de partij.

Forum

,,Je kunt stemmen ruilen. Stel je woont in Groningen. Daar staat Lijst30 niet op de kieslijst. Ken jij iemand in een kieskring waar wel op Lijst30 gestemd kan worden en stemt die persoon bijvoorbeeld Forum voor Democratie, vraag die persoon dan om voor jou op Lijst30 te stemmen en stem in jouw eigen gemeente op FvD voor die andere persoon’’, aldus de oproep.

Willem Engel licht desgevraagd toe: ,,Wij faciliteren zelfbeschikking en vertrouwen.’’ Of mensen gebruik maken van de ’truc’ weet hij niet. ,,De enige indicatie die we hebben is dat er veel interesse was in onze uitleg over het aanvragen van een kiezerspas. Die pagina op de website is een paar honderdduizend keer bezocht.’’

Het voorbeeld van een ruil met een Forum-stemmer is niet toevallig gekozen, weet Engel. ,,Die partij staat het dichtst bij ons. Uit onderzoek blijkt verder dat wij de meeste kiezers uit linkse hoek kunnen verwachten. Van de Partij voor de Dieren, GroenLinks en SP.’’

Eerlijk

Onder het motto ’help jij mee de verkiezingen eerlijk te houden?’ vraagt de partij van Engel kiezers het via de website te laten weten als het is gelukt een stem op Lijst30 uit te brengen. ,,Het geeft ons inzicht of de aantallen die uiteindelijk worden gepresenteerd, in lijn liggen met wat wij van jullie binnenkrijgen.’’

Zondag deed Willem Engel aangifte tegen de Kiesraad, die hij van fraude beticht. Daardoor zou zijn partij ten onrechte niet overal meedoen, stelt hij. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak in behandeling.

Een woordvoerster van de Kiesraad bevestigt dat het ruilen van stemmen als vriendendienst is toegestaan. ,,Als het stemmen maar in vrijheid gebeurt, dat is van belang.’’ Zo is het pushen met bijvoorbeeld het geven van en beloning strafbaar.

Lijst30 heeft inmiddels de eerste berichten binnen dat mensen inderdaad stemmen ruilen, meldt Engel. Hij stuurt een bericht door van iemand die in Den Haag woont en een vriend in Delft op Lijst30 laat stemmen. In ruil krijgt de partij van Thierry Baudet zijn stem.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.