Jonge Blaricumse helden maken nu ook kans op een lintje

© Foto ANP
Blaricum

Blaricumse kinderen of jongeren die een heldendaad verrichten of iets heel bijzonders doen voor de samenleving kunnen door het gemeentebestuur worden onderscheiden met een Jeugdlintje.

’Gek eigenlijk’, dacht het Blaricumse gemeenteraadslid Ramona Beemsterboer vorig najaar: ’Waarom zijn er voor volwassenen die zich verdienstelijk maken wél koninklijke onderscheidingen, maar gaat er nooit een lintje naar kinderen.’ Om daarin verandering te brengen diende zij een motie in, die werd aangenomen. Met een schuin oog kijkend naar Eemnes, waar zo’n Jeugdlintje al wel bestaat, is er nu een voorstel gemaakt dat burgemeester en wethouders van Blaricum ter goedkeuring aan de gemeenteraad gaan voorleggen.

Het Blaricumse Jeugdlintje wordt een onderscheiding die de gemeente kan uitreiken aan kinderen of jongeren die een heldendaad te hebben verricht. Daarbij wordt gedacht aan een daad waarmee mensen- of dierenlevens zijn gered en/of zeer gevaarlijke situaties zijn voorkomen. Ook een (eenmalige) bijzondere prestatie die een grote toegevoegde waarde heeft gehad voor de samenleving kan leiden tot zo’n kinderlintje.

Via het lintje laat de gemeente blijken hoezeer de geleverde prestatie wordt gewaardeerd. Maar het moet ook de maatschappelijke betrokkenheid van kinderen en jongerenen stimuleren en hen ervan bewust maken dat het belangrijk is dat zij zich belangeloos inzetten voor anderen.

Het Jeugdlintje is bedoeld voor jongeren tussen de zes en achttien jaar en kan ook worden uitgereikt aan groepen. Leden van het gemeentebestuur kunnen kandidaten voor zo’n lintje voordragen. Het college beslist wanneer het wordt uitgereikt. Voor die uitreiking wordt een feestelijke bijeenkomst belegd in de raadszaal. Behalve een lintje krijgen de onderscheiden jonge Blaricummers ook een cadeaubon.

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.