Pas die middag zag hij hoe leuk en schattig zij was | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Roger is blij dat hij Josje die dag tegenkwam op het station.

Eerder in deze rubriek kwam Roger aan het woord. In de jaren 60 ontmoette hij zijn eerste liefde en hij was lang bezig geweest het meisje te vergeten. Maar nu was het tijd om uit te gaan, op reis te gaan en uiteindelijk open te staan voor Josje. „Ik vind het nog steeds bijzonder dat twee mensen die zo verschillend zijn, zo goed bij elkaar passen.

Zaterdag was altijd de dag dat mijn vrienden en ik ons uitbundig in het uitgaansleven stortten. De ene keer in Amsterdam, waar ik vandaan kom, maar ook regelmatig in Alkmaar, Bergen en Groet. Mijn ouders hadden daar een vakantiehuisje. Meestal gingen we met de auto van mijn vriend Hennie. Hij had zo nu en dan een afspraak met een meisje dat Josje heette. Ze kwam oorspronkelijk uit Brabant, maar woonde in Bergen waar ze een kamer had bij een familie. Hennie was een twijfelaar. Tussen hem en Josje werd het niets.

In de zomer van 1969 ging ik met een vriend naar Benidorm. Als een stel playboys, maar dan zonder geld, probeerden we in onze strakke pakken met wijde pijpen indruk te maken op de meisjes in Club 007 op de Playa Levante. Bruin werden we niet, we lagen elke dag tot laat op bed. Na terugkomst uit Spanje kwam ik erachter dat ik geelzucht had opgelopen. Ik kon wekenlang bijna geen voedsel verdragen en viel acht kilo af.

Het was de allereerste keer na mijn vakantie en ziekte, dat ik weer eens vanuit Amsterdam met de trein naar mijn ouders in Groet ging. Tegenover het station in Alkmaar wachtte ik op de bus en zag Josje staan. Ik kende haar natuurlijk van Hennie, maar we hadden nooit veel gepraat. Pas die middag in de bus kwam ik erachter hoe leuk en schattig ze was. Een verlegen meisje met grote ogen en een zachte G. Opeens besefte ik dat er eindelijk weer ruimte in mijn gedachten was voor een ander meisje. Dat was fijn. Het hele weekend daarna speelde ze door mijn hoofd, net als de weken die volgden.

Het zou nog tot 14 februari 1970 duren voordat ik haar weer zag. Valentijnsdag kenden we niet in die tijd, maar achteraf lijkt het logisch dat we elkaar juist op die dag weer troffen. Het was in Club Seven tegenover het station van Alkmaar. We herkenden elkaar direct, praatten en dansten en het voelde net zo goed als in de bus, een paar maanden daarvoor. Opnieuw die grote ogen en dat Brabantse accent uit haar mond. Het klonk gewoon verrukkelijk. Josje is zacht en bescheiden: mijn tegenpool. Nog steeds. Ik viel voor haar. Vanaf die dag zagen we elkaar elke week.

Op een avond, toen we weer uit waren geweest in Bergen, vertelde ze dat ze alleen was. De familie was er niet. Ze vroeg of ik wilde blijven slapen. Die nacht hebben we voor het eerst gevreeën. Het was onwennig en spannend, maar ook heerlijk. De volgende ochtend verraste ze me met zwarte koffie. Dat dronk ik nooit, maar ik wilde haar niet teleurstellen. Het was loeisterk, de tranen sprongen bijna in mijn ogen, maar ik hield me groot. Ik was wel meteen wakker. Achteraf hebben we er samen nog vaak om gelachen.

In de zomer van 71 ging ik terug naar Benidorm. Deze keer niet als playboy, maar samen met Josje en een ander stel. We lagen elke dag op het strand en zijn geen één keer uit geweest. Wat kwamen we bruin terug! Thuis hoorden we dat haar opa was overleden. We ontdekten ook dat Josje in verwachting was. En hoewel we allebei pas 21 waren, was er geen twijfel: we trouwden in oktober en kochten ons eerste huis in Purmerend. Haar opa, die eigenlijk niets moest hebben van die gozer uit Amsterdam, had ons met een erfenis de start gebracht waarop we ons leven konden bouwen. Onze prachtige dochter werd geboren in het voorjaar. Drie jaar later, een maand voor de geboorte van onze zoon, maakten we de overstap naar Hoorn.

We zijn na ruim 50 jaar nog altijd gelukkig. Er zijn maar weinig mensen die het ons nadoen. Ik ben nog steeds blij dat ik Josje die dag tegenkwam op het station.”

Ook geïnterviewd worden over liefde? Mail dan naar yanaika@mediahuis.nl

Lees hier meer Over Liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.