Nederlands coronavaccin krijgt positief oordeel toezichthouder

© AFP
AMSTERDAM

Het in Nederland ontwikkelde coronavaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden krijgt een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de organisatie die toezicht houdt op vaccins in Europa.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat voor Nederland deel uitmaakt van het EMA, laat dat weten.

De Europese Commissie heeft na het oordeel van het EMA besloten dat het middel op de markt mag worden gebracht.

Het is het vierde vaccin dat in Nederland beschikbaar komt. Drie vaccins waren al goedgekeurd. Zij zijn ook al toegediend. Het gaat om de middelen van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca.

Europa heeft ook vier coronavaccins besteld die nog in ontwikkeling zijn. Die worden gemaakt door het Duitse CureVac, het Franse Sanofi, het Amerikaanse Novavax en het Franse Valneva. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) kijkt al mee met de onderzoeken van CureVac en Novavax, zodat de vaccins sneller beoordeeld kunnen worden.

Ook andere vaccinontwikkelaars proberen in Europa een voet tussen de deur te krijgen. Zo kijkt het EMA alvast naar het Russische vaccin Spoetnik V. Dat vaccin is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Gamaleya uit Moskou.

Dat werkt bij de aanvraag samen met een bedrijf uit Duitsland en wil het vaccin produceren in Italië. Hongarije en Slowakije hebben, buiten de Europese Unie om, al doses van het vaccin besteld. Ook Kroatië zou dat willen doen. Ook Chinese bedrijven als Sinopharm en Sinovac hopen op toelating in Europa.

Drie miljoen

In het tweede kwartaal worden in totaal drie miljoen doses verwacht van het Janssen-vaccin. Het mooie is dat je bij het Janssen-vaccin maar één prik nodig hebt. ,,Het vaccin beschermt tegen ziek worden en de bijwerkingen zijn acceptabel” zegt voorzitter Ton de Boer van het CBG verheugd.

Het vaccin is bedoeld voor personen vanaf 18 jaar. ,,Twee weken na de prik heb je al bescherming en vier weken later ben je maximaal beschermd.” Het CBG blijft de bijwerkingen volgen. ,,We houden de veiligheid goed in de gaten.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© AFP

Bovendien kan het Janssen-vaccin makkelijk drie maanden bewaard worden in normale koelkasten bij temperaturen rond de 2 tot 8 graden. En niet zoals het vaccin van Pfizer bij -80 graden. Nederland heeft in totaal 11,3 miljoen doses van het vaccin van Janssen ingekocht.

Uit de testresultaten blijkt tot nu toe dat het vaccin gemiddeld 67 procent effectief is. De werking is dus minder dan die van Pfizer en Moderna, die beide 90 procent effectief zijn.

Maar in de testfase van het Janssen-vaccin hoefde geen enkele proefpersoon na vaccinatie nog te worden opgenomen in een ziekenhuis. Ook rapporteerden artsen geen sterfgevallen onder gevaccineerden.

Het bedrijf Janssen in Nederland is onderdeel van het moederbedrijf Johnson & Johnson, een farmaceutische reus in Amerika. De ontwikkeling en productie van het vaccin gebeuren in Nederland.

Lees ook: ’Vaccinmaker Johnson & Johnson kampt met bevoorradingsproblemen’

Lees ook: In Duitsland wil (bijna) niemand het AstraZeneca vaccin. Wat gebeurt er straks in Nederland? Vijf vragen, en antwoorden

Lees ook: Anderhalf miljoen prikken per week voor ultieme doel: iedereen één keer gevaccineerd tegen corona. Rode Kruis en defensie nodig om klus te klaren

Lees ook: Wanneer kunnen we prikken met Leids vaccin?

Lees ook: Janssen-vaccin is voorlopig de topper tegen Zuid-Afrikaanse virusmutatie

Lees ook: Amerikaanse toezichthouder: coronavaccin van Leidse farmaceut Janssen is veilig en effectie

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.