Tien vrouwelijke lijsttrekkers betekent nog niet het einde van #kutseksisme, kies daarom bij voorkeur op vrouwen die nu nog op een onverkiesbare plaats staan | commentaar

Tien vrouwen doen dit jaar als lijsttrekker mee met de verkiezingen. Tien. Het wordt in de media breed uitgemeten als een succes. Alsof het gegeven dat iets meer dan één op de vier partijen een vrouw aan de top heeft betekent dat korte metten wordt gemaakt met de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zevenentwintig partijen met een man aan het roer bewijzen het tegendeel.

Toch wordt het tiental leidende vrouwen door alle media in het zonnetje gezet. Tegen wil en dank soms. D66-leidsvrouw Sigrid Kaag moest bijvoorbeeld twee keer nadenken voor ze de uitnodiging van de talkshow ’Dit is M’ aannam om met drie andere vrouwelijke lijsttrekkers te bespreken of hun lijsttrekkerschap de definitieve doorbraak van vrouwen in de politiek betekent.

Kaag meent terecht dat het feit dat deze mijlpaal in Nederland nog als uitzonderlijk wordt gezien, in werkelijkheid betekent dat er nog een lange weg te gaan is. Het bewijs liet niet lang op zich wachten. Binnen de kortste keren werd Kaag met de hashtag #kutkaag weer op een portie seksisme getrakteerd waar de honden geen brood van lusten.

Andere politieke voorvrouwen worden ook geregeld geconfronteerd met genderargumenten waar die er niet toe doen. ,,Als een vrouw een typisch masculiene leiderschapseigenschap heeft, vinden we haar geen goede vrouw. Maar als ze stereotiep vrouwelijke eigenschappen heeft, vinden we haar geen goede leider’’, stelt Julia Wouters, die een boek schreef over vrouwen in de politiek.

Je zou er bijna moedeloos van worden. Vrouwen in de politiek zijn pas een succes als het niet meer interessant is te filosoferen over de impact van dat vrouwzijn op de door hen gevoerde politiek.

Intussen heeft de kiezer natuurlijk de macht en mogelijkheid om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de kieslijsten sneller te verkleinen. U mag tenslotte zelf weten op wie u stemt op de lijst van uw voorkeur. Net als Hugo de Jonge en Rob Jetten mag ook u op iemand anders stemmen dan de lijsttrekker.

Dus waarom niet op een vrouw? De hoogste op de lijst of - nog beter -, een vrouw die nu nog op een onverkiesbare positie staat. Zullen we ons dan meteen even vergewissen van de kleur van de kandidate in kwestie. Want van die tien vrouwelijke lijsttrekkers zijn er negen wel akelig wit.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.