Met een andere baan snijdt Levi Wieteke voorgoed uit zijn leven | Over Liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Levi hoopte die fijne collega te zijn, die misschien net wat specialer was dan de rest.

Levi heeft een nieuwe baan. Niet per se om de nieuwe kansen of voor de uitdaging, maar om Wieteke los te laten. „Ik denk dat ze altijd speciaal voor me zal blijven, maar ik moest wat doen.

Wieteke kwam een paar jaar geleden voor hetzelfde bedrijf werken als ik. Een andere afdeling. We hadden niet direct met elkaar te maken, maar soms lunchten we met dezelfde groep. Daardoor raakten we in gesprek. Er was een klik. We zochten elkaar steeds vaker op.

Wieteke heeft dezelfde cynische humor als ik. Ze is vrolijk, maar heel serieus in haar werk en altijd druk met haar jonge gezin. Ik vind haar ook heel sterk. En ze is iemand die zo nuchter en authentiek is, dat ze zelf niet door heeft hoe bijzonder ze is.

Ik ben gelukkig getrouwd en was zeker niet op zoek naar een avontuurtje. Ik had dan ook nooit gedacht ooit nog iets te voelen voor een andere vrouw. Maar ergens begon het te dagen. Het extra plezier waarmee ik naar mijn werk ging. Dat ze in mijn hoofd zat. Dat ik haar miste als ze er niet was. Ik was verliefd geworden op Wieteke.

Gevoelens overkomen je. Ik ben geen moment van plan geweest er iets mee te doen. Mijn verlangens waren niet seksueel van aard. Ze is mooi, maar ik heb haar nooit gezien als een lekker wijf. Ik wilde vooral bij haar zijn en proberen er een vriendschappelijke vorm aan te geven. Een soort platonische liefde. Misschien naïef om te denken dat dat zou kunnen, maar ik hoopte dat ik die ene fijne collega kon zijn, die heel misschien net wat specialer was dan de rest. We appten met elkaar. Gewoon even een praatje, iets leuks delen of een hart onder de riem als dat nodig was. Ik heb haar wel een keer gevraagd of ik niet te veel appte. Dat wuifde ze weg met een lach. ’Het was wel veel, maar helemaal niet erg’, zei ze.

Achteraf zie ik wel dat ik vaker appte dan zij. Haar appjes waren vooral reacties op de mijne. Ik had ook pas later door dat ze me uit de weg ging. Op een dag - het regende en zij was met de fiets - bood ik haar een lift aan. Het leek wel of iets in haar explodeerde. Ze raakte overstuur en verweet me dat ik de grenzen van collegialiteit had overschreden.

Ik was verbijsterd. Ik had dit helemaal niet aan zien komen en geen idee dat ze zich ongemakkelijk had gevoeld. Ik heb nooit iets geïnsinueerd en eigenlijk weet ik nog steeds niet precies wat er verkeerd is gegaan. Overigens is ze me ook geen antwoord verschuldigd. Ze wilde dat ik haar met rust zou laten en dus verbrak ik het contact. Dat was het enige dat ik kon doen.

Op het werk ontliep ik haar. Ik nam een alternatieve route door het gebouw en lunchte ergens anders. Als ik haar tegenkwam, probeerde ik haar niet aan te kijken. Ik verwijderde haar nummer. Niet omdat ik mezelf er niet mee vertrouwde, maar uit liefde. Om haar wens te respecteren gaf ik mezelf een soort contactverbod.

Het was pijnlijk om haar tegen te komen. Haar blik te ontwijken. Te voelen dat ze me negeerde. De eerste lockdown kwam dan ook bijna als geroepen. Ik dacht zelfs even dat ik haar misschien zou vergeten. Maar de eerste keer terug op kantoor liep ik haar prompt tegen het lijf. Alles kwam weer boven. Ik had haar gemist, terwijl we nooit samen waren geweest. Mijn hart was nog steeds gebroken. Toen de tweede lockdown begon, wist ik dat het niet vanzelf over zou gaan. Ik moest iets anders gaan doen.

Collega’s vinden het knap van me. Zo stoer, een andere baan in deze gekke tijden. Maar ze hebben geen idee. Ik snijd haar uit mijn leven. Een plek in mijn hart is alles wat er rest. Andersom zal ik voor haar misschien wel voor eeuwig die opdringerige collega blijven. Ik verwacht niet dat ik Wieteke ooit nog zal zien of spreken. Uitpraten gaat niet meer en ik zie er heel erg tegenop het laatste dunne draadje door te knippen. Het verdriet daarover zal ik altijd bij me dragen.”

Ook geïnterviewd worden over liefde? Mail dan naar yanaika@mediahuis.nl

Meer Over Liefde lees je hier

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.