Zelfs in 2021 hangt er een bedompte lucht in Nederlandse klaslokalen. Dat moet snel anders | Commentaar

© Archieffoto ANP / Remko de Waal
1/2

Wie aan de basisschool terugdenkt en zijn ogen sluit, ruikt een bedompte lucht. Die geur van je eigen school, vertrouwd maar wel door en door muf. Op de middelbare school was het al net zo. Dit beeld is voor iedereen herkenbaar en toont gelijk de omvang van het probleem aan: de ventilatie op scholen is erg slecht. Onderzoeken tonen al meer dan tien jaar aan dat het binnenklimaat op scholen onder de maat is.

Al voor de coronacrisis stond de muffe lucht op de agenda van onderwijsminister Arie Slob. Door het virus is het alleen maar urgenter geworden. Te weinig zuurstof geeft lichamelijke klachten en zit het leren in de weg. Daar komt nu een heel belangrijk argument bij: goede ventilatie gaat verspreiding van covid-19 tegen. We weten inmiddels dat ook basisschoolleerlingen het virus kunnen krijgen en verspreiden.

Ventilatie in klaslokalen moet bovenaan de agenda staan. Helaas is dat niet het geval. De rijksoverheid heeft er wel 360 miljoen voor uitgetrokken, dat begint veelbelovend. Gemeenten en schoolbesturen moeten daar gezamenlijk nog eens 840 miljoen aan toevoegen. Die 1,2 miljard is een mooi bedrag, alleen het is totaal niet realistisch. Bij gemeenten en schoolbesturen is hiervoor simpelweg niet genoeg geld.

Lokale overheden kregen de laatste jaren al een hoop extra taken en uitgaven op hun bordje. Mede daardoor kan een derde van de gemeenten geen sluitende begroting maken. De financiële situatie van schoolbesturen ziet er gemiddeld ook niet heel rooskleurig uit. Scholen luiden in deze krant de noodklok: op deze manier komt er niets terecht van die hoognodige ventilatie. Veel schoolbesturen nemen niet eens de moeite om subsidie aan te vragen bij het Rijk, omdat ze weten dat het bij de gemeente toch niet lukt.

Lees ook: Ventilatie op scholen nauwelijks aangepakt omdat subsidieregeling niet werkt: ’Met veel pijn en moeite kon er één school aangepakt worden’

De rijksoverheid heeft al genoeg rekeningen doorgeschoven naar scholen en gemeenten. Betere ventilatie in klaslokalen moet prioriteit en geld krijgen van Den Haag. De volwassenen, die zich de bedompte geur op school nog goed herinneren, moeten het beter regelen voor de kinderen van nu.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.