Onderwijsbonden blij, maar afstand handhaven 'wordt lastig'

De onderwijsbonden zijn blij dat de middelbare scholen en mbo's vanaf volgende week weer gedeeltelijk fysiek les kunnen gaan geven. Wel voorzien ze dat het nog een flinke klus wordt om dat op zo'n manier te doen dat de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt beperkt.

Bestuurder Henrik de Moel van de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het belangrijk dat het kabinet leerlingen weer meer perspectief biedt. Hij vreest wel obstakels bij de uitvoering, met name als het gaat om de afstandsregels. "Wij maken ons wel zorgen om de situatie in de gangen en in de aula, de anderhalve meter is daar lastig te handhaven."

CNV Onderwijs is "opgelucht dat het kabinet ruimte ziet". De bond voegt daar wel aan toe dat "een deel van het personeel gemengde gevoelens heeft". Toch overheerst de blijdschap. "Niet alleen de leerlingen willen graag terug naar school, maar ook het onderwijspersoneel kijkt ernaar uit om hen te ontmoeten op school", reageert voorzitter Daniëlle Woestenberg.

'Een hoop geregel'

Een woordvoerster van CNV Onderwijs benadrukt dat het "een hoop geregel" zal worden. Dat is haar collega bij de Algemene Onderwijsbond (AOb) roerend met haar eens. "Het is een fijn besluit voor scholieren en mbo-studenten. We moeten wel goed met elkaar nadenken over het hoe", zegt hij. De handhaving van de afstandsregels blijft ook voor de AOb "een punt van zorg".

Scholen krijgen de nodige vrijheden om op hun eigen manier invulling te geven aan de heropening. Sommige scholen hebben al grotere locaties geregeld om les te geven aan zoveel mogelijk leerlingen, zoals gymzalen, theaters of bioscopen. Het ministerie van Onderwijs adviseert daarnaast om scholieren in koppels te verdelen. Die hoeven dan geen afstand van elkaar te houden, maar moeten wel op 1,5 meter van hun andere medescholieren blijven. Die werkwijze kan zeker voordelen bieden, aldus de woordvoerster van CNV. "Je hoeft dan bij een besmetting niet direct een hele klas naar huis te sturen. Maar ga er maar aan staan." De bond stelt vast dat het werken met koppels "strikte naleving en registratie vergt".

Na de openstelling van basisscholen én het aanscherpen van het testbeleid is het aantal positieve coronatesten onder kinderen tot en met 12 jaar flink toegenomen, bleek dinsdag nog uit RIVM-cijfers. Een stijging onder jongeren valt niet uit te sluiten na de heropening. De bonden vertrouwen als het om veiligheid gaat op het oordeel van het Outbreak Management Team (OMT). "Mensen in het onderwijs vinden het weleens vervelend als bestuurders op de stoel van de leerkracht gaan zitten", zegt de woordvoerder van de AOb. "Op dezelfde manier moeten wij de deskundigen van het OMT hun werk laten doen. Wij zijn geen virologen en volgen hun oordeel."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.