Voor Roger staat vast: first lover never dies | Over Liefde

© Foto 123RF

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Voor Roger is Ingrid slechts een herinnering, maar wel een heel mooie.

De zomer van 1967, een muziekfeest in Amsterdam Noord. Daar zag hij Ingrid voor het eerst. Roger is decennia getrouwd, maar af en toe denkt hij terug. „Voor mij staat het vast: first love never ever dies.

Ingrid liep mee in de modeshow tijdens de pauze van het feest. Daar stond ze, op het podium. Kort, donker haar, een uitdagende blik de zaal in. Ze trok meteen mijn aandacht.

In die tijd ging ik op zaterdagen uit in Club 67 in de Korte Leidsedwarsstraat. Helemaal ’the place to be’ toen. Een club waar je alleen binnenkwam als je er goed verzorgd uitzag. Ik kocht mijn kleding bij Tip de Bruin. Met een mooie witte coltrui en een broek met uitlopende pijpen, kwam ik dus zeker binnen. Een fooitje voor de portier aan het einde van de avond, garandeerde je toegang voor de week erop. DJ Freddie’s ’sweet soul music’ vulde de club. James Brown, Aretha Franklin, Marvin Gaye en Booker T. & the M.G.’s werden afgewisseld met rustige popmuziek. Rond de dansvloer werden de zitjes bezet door groepen vrienden. In de looppaden stonden de ’vrije vogels’ op zoek naar een leuke vriend of vriendin.

Op een avond kwam ik Ingrid daar tegen, het meisje van de modeshow. Ze was naar Club 67 gekomen met een vriendin die ik nog kende van de lagere school. Dat maakte contact leggen makkelijk. DJ Freddie startte ’How sweet it is to be loved by you’ van Jr. Walker & The All Stars en wij gingen de dansvloer op. Na een kwartier echte soul kwam er altijd een blokje rustige muziek. Op ’Massachusetts’ van the Bee Gees, kwam ze naar me toe en ik sloeg mijn armen om haar heen.

Het werd een leuke avond. We spraken af dat we elkaar twee weken later weer zouden zien. Die avond werden we verliefd. We praatten en we flirtten met elkaar, maar de eerste kus bleef nog even uit. Ik denk dat ik bang was de betovering te verbreken. Pas vijf weken later, op de tonen van ’La dernière valse’ van Mireille Mathieu, kusten we elkaar. Vanaf dat moment hadden we verkering.

Ingrid was zo natuurlijk, helemaal zichzelf. Ik denk dat dat me in haar aantrok. Voor haar opleiding zat ze intern in de buurt van Leiden op een campus. Doordeweeks belde ik haar vaak, wat mijn ouders een forse telefoonrekening opleverde. Als ze vrij was, ging ik die kant op of zij kwam naar mij. We luisterden muziek en één keer bleef ik bij haar slapen. Dat was spannend maar ook gevaarlijk, want een rooms-katholieke stichting stond niet toe dat er jongens logeerden.

We spraken af samen op vakantie te gaan. Een paar weken voor vertrek haalde ik haar op van het station. Ik voelde meteen een afstand. Ze wilde praten. Ze vertelde me dat ze nog van me hield, maar dat het haar allemaal een beetje verstikte. We waren nog maar 18 tenslotte en het ging allemaal zo snel. Ik was er kapot van.

Onze vakantie hebben we door laten gaan. Toch. Het was gezellig, maar er hing een grijze zweem over het Gardameer. Na de vakantie zijn we ieder ons weg gegaan. Achteraf snap ik haar wel. Ik was jaloers en gaf haar niet veel ruimte. We namen ook geen voorzorgsmaatregelen. Ze had gemakkelijk zwanger kunnen raken, terwijl ze waarschijnlijk nog allerlei plannen had. Maar toentertijd was ik alleen maar gekrenkt. Ik ben haar nog een keer tegengekomen op de pont over ’t IJ maar heb niks gezegd. Ik was trots en beledigd.

Ingrid is altijd in mijn gedachten gebleven. Na de opkomst van Facebook heb ik haar een keer opgezocht en contact gelegd. Per mail vertelde ze me daarna dat ze nog foto’s had van onze vakantie. Foto’s die ik in mijn boosheid verscheurd had, maar zij altijd bewaard. Blijkbaar had het ook voor haar veel betekend. Nu reageren we soms op elkaars berichten.

Ingrid was die eerste waar ik echt ondersteboven van was. Maar vrij snel nadat ze het uitmaakte heb ik mijn vrouw leren kennen en met haar een prachtig leven opgebouwd. Ik zou niet anders willen. Ingrid is slechts een herinnering, maar wel een heel mooie.”

Ook geïnterviewd worden over liefde? Mail dan naar yanaika@mediahuis.nl

En meer Over Liefde lees je hier

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.