Politie waarschuwt voor ’verraderlijke schoonheid’ Loosdrechtse Plassen. Schaatsers en ijszeiler door het ijs gezakt

© Politie Hilversum
Loosdrecht

Na ongelukken met schaatsers en een ijszeiler waarschuwt de politie voor de ’verraderlijke schoonheid’ van de - deels bevroren - Loosdrechtse Plassen

Het winterse weer nodigt uit om van de natuur te genieten. Dat zorgde er echter ook voor dat de hulpdiensten gisteren diverse malen in actie moesten komen op de Loosdrechte Plassen.

Meerdere schaatsers zijn door het ijs gezakt. Met een nat pak werden ze door agenten opgevangen en konden ze daarna op eigen kracht huiswaarts gaan.

IJszeiler

Een ijszeiler sloeg om, zakte door het ijs en moest door de brandweer aan de kant worden geholpen op het Moleneind, waar hij werd nagekeken door het ambulancepersoneel. ’Geluk bij een ongeluk: de hulpdiensten waren al in de buurt vanwege een andere melding op het ijs’, aldus de politie.

De politie spotte gisteren een rugtas bij een wak. Een uitgebreide zoekactie leverde niks op. Vermoedelijk was de rugtas afkomstig van een eerdere val door het ijs.

Tips

De politie heeft enkele tips voor wie zich de komende dagen nog op het ijs waagt:

* Schaats altijd met een buddy. Zo is er altijd iemand die 112 kan bellen in een noodgeval.

* Blijf dicht bij huis en ga op de fiets. Daarmee voorkom je dat smalle wegen langs het water vol komen te staan met geparkeerde auto's en routes onbereikbaar worden voor de hulpdiensten. Bovendien heeft Wijdemeren wegafsluitingen aangekondigd. Bekijk ze op de website van de gemeente Wijdemeren

* Kijk van tevoren goed waar je op het ijs kunt. Het ijs is lang niet overal betrouwbaar. Op de website van Wijdemeren vind je waar je terecht kunt voor de juiste info.

Volg alle laatste ontwikkelingen rond de schaatskoorts in ons liveblog

Lees ook: Brandweer niet blij met schaatsers op dun ijs in Loosdrecht

Lees ook: ’Kom niet naar Loosdrecht om te schaatsen! Het is te druk’, meldt brandweer Gooi en Vechtsteek, ook namens ijsmeesters en gemeente Wijdemeren

Lees ook: KNRM Blaricum waarschuwt schaatsers: ’Schitterend gezicht, maar Gooimeer is nog levensgevaarlijk!’

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.