Brandweer niet blij met schaatsers op dun ijs in Loosdrecht

© ANP RAMON VAN FLYMEN
© ANP RAMON VAN FLYMEN
1/2
LOOSDRECHT

Ondanks de oproep van de brandweer om donderdagmiddag niet naar de Loosdrechtse Plassen te komen, was het er heel druk. Te druk, aldus een woordvoerder van het korps Gooi en Vechtstreek die schat dat er tienduizenden mensen op het ijs waren. „Ik ben geen ijsmeester, maar het is hier heel erg druk terwijl er nog heel erg slechte stukken zijn waar het ijs te dun is.”

Hulpdiensten haalden in de middag onder meer een ijszeiler uit het water die door het ijs was gezakt. Ook werd de helikopter ingezet, nadat er bij een wak kleding was gevonden. Op sociale media gaan beelden rond van iemand die door het ijs zakt, ook degene die hem helpt, haalt een nat pak.

Het gebeuren wordt door iemand anders gefilmd. De brandweerman heeft dat soort taferelen ook gezien en verbaasde zich er over. „Mensen staan rustig te kijken, soms op een kluitje en maken foto's, terwijl het ijs echt niet overal zo dik is dat je met een groepje bij elkaar kunt gaan staan.”

© ANP RAMON VAN FLYMEN

Lees ook: ’Kom niet naar Loosdrecht om te schaatsen! Het is te druk’, meldt brandweer Gooi en Vechtsteek, ook namens ijsmeesters en gemeente Wijdemeren

Ook in andere regio's in Nederland was het ijs nog niet overal sterk genoeg voor schaatsers. De brandweer in de regio Zuid-Holland Zuid meldt dat meerdere mensen door het ijs zakten. „Test de ijssterkte voordat je een rondje gaat schaatsen.” Ook in het Groene Hart en andere delen van Zuid-Holland was het ijs soms te dun voor de hoeveelheid mensen, wat tot een nat pak bij schaatsers leidde.

© ANP RAMON VAN FLYMEN

Meer nieuws uit Gooi en Eemland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.