Tickethouders Eurovisiesongfestival moeten kaartje inleveren

Mensen die vorig jaar een kaartje kochten voor het Eurovisiesongfestival, moeten dat inleveren en krijgen hun geld terug. Het festival gaat in mei vanwege de aanhoudende coronacrisis niet in normale vorm door. De organisatie mikt desondanks nog altijd op een scenario waarin alle deelnemers, onder strikte maatregelen, naar Rotterdam komen. Ook wordt een songfestival met publiek nog niet helemaal uitgesloten. Dat werd woensdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie die online werd gehouden.

Fans met een kaartje krijgen bij het inleveren daarvan een code waarmee ze later toegang krijgen tot een nieuwe kaartverkoop als er beperkt publiek in de zaal mogelijk is. Alle beschikbare kaarten voor de drie liveshows en de zes generale repetities waren vorig jaar uitverkocht. Door corona werd het evenement in Rotterdam een jaar verschoven. Het is volgens de organisatie nu nog te vroeg om in te schatten of er publiek bij kan zijn en hoeveel mensen dat dan zouden zijn. Een definitieve beslissing daarover wordt uiterlijk half april gemaakt.

Alle pijlen zijn nu gericht op het hoogst haalbare scenario B, waarin het songfestival in aangepaste vorm door kan gaan. Dat betekent volgens uitvoerend producent Sietse Bakker een editie op 1,5 meter, met scherpe coronamaatregelen waarbij alle 41 artiesten in Rotterdam Ahoy kunnen optreden.

Scenario B

Het beste scenario, een normaal songfestival, is doorgestreept. De European Broadcasting Union (EBU) vindt dat onder de huidige omstandigheden niet realistisch. Door te kiezen voor scenario B kan er volgens de organisatie altijd nog afgeschaald worden naar beperktere scenario’s, waarin alle artiesten vanuit eigen land optreden. Ook wordt niet uitgesloten dat er op een aantal vlakken juist opgeschaald kan worden, mocht dat mogelijk zijn in mei.

Om alles veilig te laten verlopen ligt een uitgebreid gezondheidsplan en protocol klaar. Deze zijn vergelijkbaar met protocollen die worden gebruikt in de voetbalwereld en de Formule 1. Uit voorzorg heeft de EBU daarnaast al de grootte van de delegaties per land afgeschaald.

Vastberaden en realistisch

De organisatie is naar eigen zeggen "vastberaden en realistisch". Er is voorzichtig optimisme met het oog op de steeds grotere groep gevaccineerden en er komen steeds meer mogelijkheden om snel en betrouwbaar te testen. Ook de verschillende internationale pilots met testevenementen bieden hoop.

De halve finales zijn op 18 en 20 mei, de finale op 22 mei.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.