Link gelegd bij herdenking tussen Holocaust en coronarellen

"Hoe langer het is geleden, hoe meer de grootste misdaad die de wereld gekend heeft op de achtergrond raakt. Je ziet dat bijvoorbeeld aan het gemak waarmee gebeurtenissen van vandaag de dag gelijk worden gesteld aan de misdaad van toen." Dat zei Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, tijdens de Nationale Holocaust Herdenking zondag in Amsterdam.

De traditionele stille tocht ging door corona niet door, en de herdenking was besloten. Woensdag was het 76 jaar geleden dat Auschwitz door het naar Berlijn oprukkende Rode Leger werd bevrijd.

Grishaver legde zijn vergelijking met het heden verder uit. "Wij zijn rijk en gezegend dat we leven in een democratisch land. Het doet mij werkelijk pijn dat bij protesten tegen de coronamaatregelen mensen rondlopen met een gele ster op hun borst, dat vrije boeren zich vergelijken met het lot van de Joden tijdens de Holocaust. Wat voor zin heeft al onze educatie, ons herdenken, als je tijdens de recente rellen op straat gewoon weer 'kankerjoden' hoort schreeuwen? En als de nu rondwarende complottheorieën blijken te stoelen op aloude Jodenhaat en antisemitische verzinsels."

De voorzitter van het Auschwitz Comité wilde zijn toespraak "optimistisch" eindigen en wees op de vele projecten om jeugd en jongeren te blijven wijzen op de verschrikkingen van de oorlog. Ook kondigde hij aan dat na de zomer in Amsterdam het Nationaal Holocaust Namenmonument wordt onthuld, met de 102.000 namen van Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog omkwamen maar nooit een graf kregen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.